Met Angélique Schmeinck werken aan je eigen topgerecht

Tekst en foto’s: Aukje van Bezeij, Tweede Stem

Meer variatie in de keuken? Daarvoor heb je je fantasie nodig, intuïtie en je zintuigen, aldus Angélique Schmeinck. Ter ere van 2 jaar Variatie in de Keuken trakteert zij een zaal vol chefs op een ochtend culinair mindmappen met, hoe kan het ook anders, groente in de hoofdrol.

Om onderscheidend en op hoog niveau te kunnen koken moet je durven fantaseren, associëren en veel oefenen. Belangrijker nog: je niet laten afleiden door je eigen of andermans tegenwerpingen. Toen Angélique Schmeinck zelf eens een luchtballon over zag vliegen en dacht aan een heteluchtoven heeft ze dat idee niet uit haar hoofd gezet. Ze zag haar gerechten al hangen, langzaam garend bij temperaturen van 80 tot 100 graden. Beroepsdeformatie? Onmiskenbaar. Maar haar door de lucht varend toprestaurant is wel een feit. In de mand wordt op hoog niveau gekookt en gegeten. Het kan!

lr smaakvrienden-8
Dus ook wij kunnen knotsgekke gerechten bedenken die we zo uitwerken en steeds weer een beetje bewerken zodat het echte, unieke culinaire hoogstandjes worden. Wat niet meewerkt bij het ontdekken van de eindeloze culinaire mogelijkheden is echter ons eigen brein. Door ons beperkte kortetermijngeheugen komen we, als een bepaald ingrediënt als uitgangspunt nemen maar tot ongeveer 7 smaken of ingrediënten die goed samen gaan. Jammer, want het zijn er gemiddeld maar liefst 175. ‘Smaakvrienden’ is zowel een methode als de titel van een serie boeken en een ideaal hulpmiddel om ons brein te prikkelen om meer en uitdagendere smaakcombinaties te zoeken. In ‘Smaakvrienden: groenten’ staan per groente schema’s die je eerst een bereidingswijze doen kiezen en je dan voorstellen aan al die verschillende smaakvrienden: boezemvrienden, waar je altijd op kan vertrouwen maar ook een paar spannende, gekke types die jouw groente uitdagen zich eens van een heel andere kant te laten zien.

smaakvrienden boek en schema

Vandaag slaan we geen boeken open maar de registers van ons eigen brein. Samen met Angélique Schmeinck gaan we ‘culinair mindmappen’ met slechts een blanco vel papier en een paar kleurtjes. In het midden tekenen we de door ons gekozen groente en van daaruit maken we vanuit eigen, persoonlijke associaties, herinneringen en verbeelding verbindingen  met bereidingswijzen, smaken, vormen, kleuren en beelden. Om de geest goed los te krijgen liever geen strakke schema’s, rechte lijnen of hele zinnen maar eerder een organisch meerkoppig monster met grillige vormen, vele vertakkingen, duidelijke tekst veel kleuren, vormen en tekeningen. Het resultaat? Het concept voor gerechten die we nooit eerder hebben gemaakt of zelfs hadden kunnen bedenken en toch zijn ontstaan uit ons eigen brein!

lr smaakvrienden

Kijk voor meer foto’s op de facebook-pagina van Variatie in de Keuken.