Culinair jammen met Angélique Schmeinck

Tekst en foto’s: Aukje van Bezeij, Tweede Stem

Bij een jamsessie denk je aan muzikanten die elkaar misschien wel voor het eerst zien en toch samen fantastische muziek maken. En dat is precies wat het is, maar dan in de keuken en onder bijzondere begeleiding van meesterjammer Angélique Schmeinck.

De groep chefs is al aardig opgewarmd na een ochtend culinair mindmappen en staat dus misschien wel meer dan anders open voor het loslaten van veilig, standaard repertoire. In tweetallen gaan de chefs samen aan het werk. En dat betekent overleggen, samen keuzes maken, elkaar aanvullen en inspireren.

jammen 1

Meester inspirator Angélique Schmeinck loopt rond, proeft, geeft commentaar, doet suggesties, daagt uit, demonstreert technieken of verandert nog snel even de opmaak van een bord. De chefs voelen zich uitgedaagd om van hun oude gewoontes af te stappen en hebben met andere ingrediënten gekookt dan ze gewend zijn.

jammen 2

Na een uur is de tafel gevuld met staat er een tafel vol spannende gerechten, blauwdrukken voor nieuwe receptuur. Het is tijd voor een eindevaluatie. Hoog tijd ook om te gaan proeven van deze grote diversiteit aan groentegerechten met o.a. in mosterd gegrilde portobello’s met een tomatenbroccoli garnituur, met linzen, abrikozen en pecorino gevulde, knapperige courgettebloemen, pompoen-cannelloni met geitenkaas, granberry en hazelnoten met tomaatjes.

jammen 5

Kijk voor meer foto’s op de facebook-pagina van Variatie in de Keuken.