Winnaar 2012

 

Het beste Variatiegerecht van 2012 is bekend: Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater restaurant Bouwkunde in Deventer
Chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer creëerden het ultieme vegetarische gerecht: gekonfijte aardappel op Hollandaise saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes. Een professionele jury onder leiding van meesterchef François Geurds velde dit oordeel in de finale van de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar 2012: “Het niveau van de gerechten was nog een treetje hoger dan vorig jaar. Wat ook positief op valt is dat het allemaal gerechten zijn die haalbaar zijn voor de restaurantkeuken en niet alleen voor dit soort wedstrijden.[/column]


Meest duurzame gerecht
Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Duurzaamheid gaat over dichtbij jezelf blijven en producten uit eigen land of zelfs uit eigen streek gebruiken aldus Francois Geurds. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Chef Wietse Koolstra is trots en verrast met de prijs, die hij niet verwacht had te winnen ondanks dat duurzaamheid bij hen zeker hoog op de kaart staat. De jury looft het eetcafé voor de keuze om geen grote stukken vlees te serveren, maar daarin een eigen koers te varen. Het gerecht bevat geen zuivelproducten en ei en met de bereiding is weinig afval gemoeid.


Prijs voor creativiteit

Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond. Zij hadden zich laten inspireren door de elementen land, zee en lucht.  Hierdoor ontstond er een gerecht met drie componenten: groenten van het land, groenten van (nabij) de zee en een geurig truffelbroodje en daardoor mochten zij zich winnaar van het meest creatieve gerecht noemen. Chefs Dennis en Thomas waren tevreden over hun prestatie. Het gerecht was geworden zoals bedoeld, maar volgend jaar willen ze zeker nog een keer proberen de titel van beste Variatiegerecht binnen te slepen.


VariatieKeuken @Twitter

RT @CVollebregt The new Food Challenge. Van Dam trekt 15 miljoen uit om meer plantaardige eiwitten op t menu te krijgen. telegraaf.nl/t/27630021 #zeewier

Beantwoorden · Retweeten · Toevoegen aan favorieten