Verkiezing “VariatieChef van het Jaar”officieel van start

Vanaf deze week kunnen restaurants zich aanmelden voor de verkiezing “VariatieChef van het Jaar”. Stichting Variatie in de Keuken gaat de komende maanden op zoek naar de ‘VariatieChef van het Jaar’ die het beste vegetarische gerecht van 2013 bedenkt. Na afloop van vijf zinderende regionale voorrondes, wordt tijdens de landelijke finale op 16 oktober in Librije’s Atelier de winnaar gekozen door de ervaren jury, onder leiding van juryvoorzitter Jonnie Boer. De VariatieChef van het Jaar 2013 wint een stage bij het enige 100% vegetarische sterrenrestaurant in Europa: Joia in Milaan!

In iedere regio wordt een winnaar gekozen door een professionele jury én door publieksstemmen. Tijdens de vijf voorrondes kunnen bezoekers de vegetarische gerechten proeven in de deelnemende restaurants en direct een stem uitbrengen. Tijdens de landelijke finale op 16 oktober in Librije’s Atelier, wordt uit tien finalisten de winnaar gekozen. Hij of zij zal een prestigieuze vakjury moeten zien te overtuigen: Felix Wilbrink van De Telegraaf, hoofdredacteur van AllerHande Ico van Rheenen, Tv-presentatrice en ster-vegetariër Antoinette Hertsenberg én juryvoorzitter Jonnie Boer. Professionele chef-koks die deze mooie titel hun naam willen krijgen kunnen zich tot 27 juni inschrijven voor de voorrondes via www.variatieindekeuken.nl.

Unieke hoofdprijs

De winnaar van de verkiezing krijgt de felbegeerde titel ‘VariatieChef van het Jaar 2013’ en daarnaast maken deelnemers ook nog eens kans op een unieke en uiterst leerzame stage bij het enige 100% vegetarische sterrenrestaurant in Europa: Joia in Milaan. Pietro Leemann is chef-kok en eigenaar van restaurant Joia en zegt hierover: “Wij maken alles zelf bij Joia. We maken bijvoorbeeld onze eigen brood en gebak met natuurlijke gist. Een boer verbouwt de ingrediënten die wij in het restaurant bereiden, hierdoor is alles strikt in het seizoen beschikbaar. De gasten in ons restaurant zijn niet per se vegetarisch, maar meer open-minded. Zij proberen hun leven te veranderen, een trend die wij overal in de wereld terug zien.” Uiteraard zal de nodige publiciteit niet ontbreken als je jezelf ‘VariatieChef van het Jaar’ mag noemen. 

 

Workshops

In samenwerking met Librije’s Atelier organiseert Variatie in de Keuken inspirerende workshops waar vegetarisch koken centraal staat. Als voorbereiding en om hun kansen op deze bijzondere titel te vergroten kunnen professionele koks hun kennis verbreden doordat de aandacht wordt gevestigd op de ontwikkeling van overheerlijke vegetarische gerechten. Ook zijn er workshops voor hobbykoks, want de vraag naar koken zonder vlees of vis blijft ook groeien onder consumenten.

Deelnemers wordt geleerd om ‘out of the box’ te denken en allerlei soorten groente komen centraal te staan tijdens de workshops. Vanuit bijvoorbeeld een pastinaak wordt een compleet verrassend vegetarisch gerecht gecreëerd. Deelname aan de workshops zorgt ervoor dat iedere kok zich bewust wordt van het feit dat vegetarisch koken gevarieerd, gezond, maar bovenal heel erg lekker is.

 

Variatie in de Keuken is dé inspiratiebron voor thuiskoks en foodprofessionals van de toekomst!