De jury 2013

De VariatieChef van het Jaar wordt natuurlijk gekozen door een top-jury met kennis van zaken en smaken. Hieronder zie je wie dit jaar zijn/haar scherpe oordeel over de deelnemende gerechten laat gaan:

JonnieJonnie Boer*** (Chef-kok en Juryvoorzitter)

Jonnie Boer is een waar begrip in culi-land. Hij is bekend van de Librije*** en Librije’s Zusje** én hij is dé sterrenchef-kok in Nederland die alles weet van koken zonder vlees of vis. Zijn restaurant is dan ook uitverkozen tot meest vegetariër vriendelijke restaurant! Hij laat zich inspireren door het seizoen en gebruikt mooie gerechten op een hoog niveau. Als juryvoorzitter zal hij zich over het eindoordeel ontfermen.

“Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken. Als je kunt laten zien dat je geen vlees of vis nodig hebt, ben je echt een goede kok.” Jonnie Boer, Librijes Atelier & ambassadeur Variatie in de Keuken

 pietro-leemannPietro Leemann (chef-kok en eigenaar van Joia)

Naast de felbegeerde titel ‘VariatieChef van het Jaar’ maken de deelnemende chefs kans op een unieke stage bij het enige 100% vegetarische sterrenrestaurant in Europa: toprestaurant ‘Joia’ van Pietro Leemann. De winnaar leert hier een week lang alle kneepjes van het vak. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, onder begeleiding van Pietro en zijn collega’s. Want een echte kok is nooit uitgeleerd en kan geen inspiratie genoeg hebben. 

 

“Wij maken alles zelf bij Joia. We maken bijvoorbeeld ons eigen brood en gebak met natuurlijke gist. Een boer verbouwt de ingrediënten die wij in het restaurant bereiden, hierdoor is alles alleen in het seizoen beschikbaar. De gasten in ons restaurant zijn niet per se vegetarisch, maar meer open-minded. Zij proberen hun leven te veranderen, een trend die wij overal in de wereld terug zien.”

 

 

AntoinetteAntoinette Hertsenberg (TV-presentatrice LINK, Ster-vegetariër)

Antoinette nam ook tijdens alle eerdere edities plaats in de jury. Ook dit jaar is ze enthousiast om al die heerlijke gerechten te beoordelen. Als ambassadrice van vegetariërs en initiatiefneemster van devegetariër.nl weet Antoinette alles over koken met groenten.

 

FelixFelix Wilbrink (Culinair journalist van De Telegraaf)

Felix Wilbrink, wie kent hem niet? Als zelfbenoemd culinist van De Telegraaf staat hij bekend om zijn scherpe en deskundige oordelen over gerechten bij restaurants, van laag tot hoog segment. Felix heeft een uitgesproken smaak en neemt geen genoegen met de middelmaat. Goed, lekker voedsel staat bij hem centraal.

 

“Ik vecht tegen Slecht voedsel” Felix Wilbrink, culinair recensent De Telegraaf en jurylid Variatie in de Keuken