Laatste twee finalisten bekend!

Wietse Koolstra en Dibert van der Veen van café- restaurant Louter uit Amsterdam en Tom Boere en Anton Schellingerhout van restaurant Intenz uit Rijnsaterwoude mogen door naar de landelijke finale op 5 juni. 

Na de koks in regio Noord, Oost, Zuid en Zuid-Holland hebben nu ook de chef- koks van regio Noord-Holland en Zuid- Holland de sterren van de hemel gekookt bij de regionale verkiezing van het Variatiegerecht van het Jaar. ROC Mondriaan stond toneel voor dit bijzondere evenement, waarbij koks uitgedaagd werden een zelfbedacht vegetarisch hoofdgerecht te bereiden en te presenteren.

De vierkoppige jury bestond uit sterrenchef Niven Kunz van restaurant Niven in Rijswijk, Paul Bom van De Vegetarische Slager, Lars Charas, voedingsexpert bij Feeding Good en Marion Pluimes, deskundige van Variatie in de Keuken. Namens de jury zegt Niven Kunz: ‘Groentegerechten moeten sexy zijn, fijn om te eten, lekker zijn en een gevarieerde smaak hebben. Leuk om de koks vandaag bezig te zien!

Regio Noord- Holland

Het winnende gerecht heet ‘Louter Lente’. Het bestaat uit geroosterde biet, asperges, zoet-zure venkel met vanille en een puree van zoete aardappel. Het gerecht staat net op de nieuwe kaart van Louter en er wordt zelfs nog aan geschaafd. Zo is laatst de vanille nog aan het gerecht toegevoegd.

Koolstra over de overwinning:’ Wij zijn intens gelukkig! Ik heb vandaag veel geleerd en inspiratie opgedaan. Geweldig om feedback van zo’n deskundige jury te krijgen, en door de andere koks en door zelf te proeven heb ik ook veel geleerd.  En als klap op de vuurpijl mogen we ons gerecht presenteren in de finale!’

Volgens Niven Kunz is het een lekker, beetgaar gerecht. Vooral de groene asperge is erg lekker. Leuk dat dit gerecht op de kaart van Louter staat en dat er eventueel vlees of vis bij besteld kan worden.

Regio Zuid- Holland

Tom Boere en Anton Schellingerhout wonnen met het gerecht genaamd: ‘Smaak en emotie’. Dit gerecht bestond uit artisjok, gekookt in water, citroen, knoflook, zout & laurier. Pecorino, warm schuim uit de kidde. Wortel als crème met sinaasappel en pernod. Daarnaast werd een krokantje gereserveerd van gegrilde brioche en knoflookolie, met kort gebakken beukenzwammetjes, gort als risottobereideing en kwartelei gepaneerd in hazelnotencrunch.

Tom Boere zegt: ‘Ik ben positief verrast dat we hebben gewonnen! We hadden dit niet verwacht, we waren als eerst aan de beurt vandaag en de klok stond verkeerd, waardoor we ineens minder tijd hadden dan verwacht. Maar uiteindelijk gaat het om de smaak, en die klopte. Wij zijn erg blij met onze finaleplek!’

Niven over het gerecht van Intenz: ‘Het is één gerecht, goed in verhouding en het bestaat uit weinig losse componenten. Jammer dat er niet meer met groente uit het seizoen is gewerkt, maar het gerecht is verder perfect, netjes op smaak!’

Regionale winnaars

Gisteren was de laatste regionale voorronde voor de finale van 5 juni. In deze finale zal één van de vijf restaurants die overgebleven zijn kans maken op de titel Variatiegerecht van het Jaar. Naast restaurants Louter (regio Noord- Holland) en Intenz (regio Zuid- Holland) hebben de volgende restaurants een plek in de finale weten te behalen:

Theater restaurant Bouwkunde (regio Oost)
Villo Sasso (regio Noord)
Boerderij Aan Sjuuteeanjd (regio Zuid)

In de finale van 5 juni zullen zij strijden voor de titel ‘Variatiegerecht van 2012’ en een stageplek bij The Waterside Inn in Londen van de wereldberoemde chef Alain Roux.