De kop is eraf: de eerste finalisten van 2012 zijn bekend!

Dinsdag 15 mei vond de eerste voorverkiezing plaats in de Librije in Zwolle. Maar liefst tien restaurants uit het Noorden en Oosten van het land waren vertegenwoordigd. De deelnemende koks kregen een uur de tijd om hun zelfbedachte vegetarische hoofdmaaltijd te bereiden, waarna ze de kans kregen hun gerecht te presenteren aan een deskundige jury. Deze bestond uit juryvoorzitter Tomas Bron (sous- chef van De Librije), Nick Schult (sous- chef Librije’s zusje), Jenneke Boer (chef Librije’s Atelier) en Marion Pluimes (deskundige van Variatie in de Keuken). Tomas: ‘Het niveau was hoog, er zijn leuke gerechten gemaakt vandaag. Ik heb interessante combinaties gezien. Geweldig dat koks zich op deze manier blijven ontwikkelen op vegetarisch gebied. Het was een fantastische dag!’. De verkiezing was live op de radio en ook te zien op TV: Zie hier een impressie van RTV Oost.

Dennis Klompsma en Thomas Beekhuis van restaurant Villa Sasso in Haren zijn de finalisten van regio Noord. Hun winnende gerecht, dat de naam Lente kreeg, bestond uit vier onderdelen. Het eerste gerecht was bulger met beemster XO met verschillende groenten, waarbij iedere soort zijn eigen bereiding had. Vervolgens een glas met verschillende bereidingen van tomaat, dat werd opgevolgd door een bordje met wortel, ui en aardappel in verschillende bereidingen. De winnaars sloten af met een klein gerechtje met spannende smaken. Dennis en Thomas konden hun geluk niet op toen ze tot winnaars van regio Noord verkozen werden. “We willen graag iedereen bedanken. Het is super inspirerend om hier te staan. Ook is het is leuk om de commentaren te horen, daar gaan we zeker wat mee doen. We hebben genoten, wat een super toffe dag!” Aldus Dennis Klompsma.

Voor regio Oost mogen Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater Restaurant Bouwkunde in Deventer uitkomen in de finale. De jonge koks wisten de jury te overtuigen met een gerecht dat bestond uit gekonfijte aardappel op Hollandaise met zuring in een ring van gerookte hazelnoot , taggiache olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes. Nickey: ‘Alle gerechten die voorbij kwamen vandaag waren interessant en leuk, ik kon totaal niet inschatten wie er zou winnen. We hebben ons op het laatste moment nog ingeschreven en nu mogen we naar de finale!’ Tomas Bron vond het gerecht heerlijke, en de presentatie prachtig. ‘Een groot pluspunt is dat het één gerecht is.’

Op 22 mei vindt de verkiezing voor regio Zuid plaats, en op 30 mei zijn de restaurants uit de regio’s Noord- Holland en Zuid- Holland aan de beurt. Daar zal blijken wie de overige finalisten zijn voor de landelijke verkiezing, die plaatsvindt op 5 juni in Amsterdam.