September: Venkel

Venkel-1-4

Foto: Erik van Bommel


Je sluit je ogen…
Langzaam dringt het frisse aroma je neus binnen…
Je opent je mond en voelt een knapperige groente op je tong
Je proeft een zachtzoete smaak met een vleugje anijs
Onmiskenbaar…venkel!

VENKEL

Snijd een venkel doormidden en meteen komt die kenmerkende geur je tegemoet. Aan die heerlijk frisse geur heeft de groente zijn naam te danken. Het aroma deed de Romeinen namelijk denken aan ‘foenum’, het Latijnse woord voor hooi. In Europa zal je de witte knol vooral terugvinden in de Italiaanse keuken, wat doet vermoeden dat de groente daar vandaan komt. Niets is minder waar; venkel komt oorspronkelijk uit Azië, waar het ook gebruikt werd tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen! Toch speelt Italië wel degelijk een belangrijke rol. Begin 18e eeuw vond venkel via het Mediterraanse land zijn weg naar Noord-Europa.

Nog niet zo populair als in Italië, maar inmiddels heeft venkel ook in Nederland een vaste plek in de keuken veroverd. Het venkelseizoen loopt in ons kikkerlandje van juni tot en met oktober en er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘schone teelt’. Dat klinkt mooi en dat is het ook! Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van beschermingsmiddelen en er worden extra controles uitgevoerd, zoals op de kwaliteit van de grond.

ROT OP MET JE GEZOND!

Op tv, via social media en in de wandelgangen; iedereen is gevraagd en ongevraagd bezig met goedbedoelde gezondheidsadviezen. Sommigen ontwikkelen zodoende een aversie tegen het fenomeen ‘gezond’. Gezond, gezond! Rot op met je gezond! Negeer de adviezen waar je jeuk van krijgt en leer vooral hoe je (gezonde) groenten vooral lekker kan klaarmaken! Als je een slagroomtaart bakt, doe je toch ook je best er de meest heerlijk mogelijke slagroomtaart van te maken?

Dat venkel gezond is, daar hoeven we niet zo ingewikkeld over te doen. Ik zal geen moeilijke fytonutriënten opsommen, maar me beperken tot wat handige weetjes:

Venkel zit vol vitaminen, geen uiteg nodig toch?
Venkel zit vol vezels, dus heb je minder snel honger
Venkel werkt ontgiftend & tegelijkertijd ontstekingsremmend, handig!
Venkel is goed voor de groei en het behoud van je botten

IN DE KEUKEN

Nu nog weten hoe je het lekker klaarmaakt! Smaken verschillen, dus ik geef je verschillende opties.

De witte knol kan helemaal gegeten worden. De groene takken en het fijne blad gebruik je als kruid over en door je gerechten. Eet je de venkel rauw, verwijder dan alleen het harde hart. Bak of kook de venkel niet te lang; hij is snel gaar en smaakt het lekkerst als er nog een bite aan zit.

BBQ: Marineer de afzonderlijke venkelstukken in een olijfoliemengsel met knoflook, peper en zout en gooi zo op de barbecue. Houd je van pittig? Strooi er dan vóór het grillen fijngesneden rawit overheen. Fijnproever? Voeg honing toe aan de marinade.
Frisse venkelfruitsalade: Snijd venkel, appel en sinaasappel in partjes en meng het geheel in olijolie, honing en citroensap. Top af met walnoten en koriander.
Venkelsmoothie: Venkel in je smoothie??? Jazeker! Snijd venkel en komkommer in grove stukken en voeg ze met citroensap en takjes munt in de blender. Scheutje water en ijsblokjes erbij en blenden maar! Wil je een zoetere variant? Combineer dan met een banaan of honing.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar venkel leent zich ook uitstekend voor bijvoorbeeld heerlijke ovengratins. Zoek naar recepten en je zal nog versteld staan van de mogelijkheden! Heb je zelf nog een bijzonder recept met venkel? Laat het me weten via twitter, waar ik elke week een andere groente in de spotlight zet.

Hartelijke groente,
Ruben Dingemans

https://twitter.com/RubenDingemans

VariatieKeuken @Twitter