Pastinaak: anti-herfstdip tip

Herfst roept om stoere oergroente

De Pastinaca sativa, oftewel pastinaak, is weer helemaal hip in de Nederlandse keuken. Waar hij ooit verdreven was door de wortel (geïmporteerd vanuit het Midden-Oosten) en aardappel (geïmporteerd uit Zuid-Amerika), zie je hem steeds vaker weer verschijnen in supermarkt en restaurant. Dat is natuurlijk niet voor niets. Deze witte knol is verrukkelijk, en daarnaast ook nog eens super gezond.

Pastinaak2Onze geschiedenis als pastinaak eters gaat al vele eeuwen terug. Toen we nog rondliepen met knuppels en dierenvellen wisten we de wilde variant van deze wortel al in onze gerechten te waarderen. Ook de oude Romeinen en Egyptenaren waren er dol op en het schijnt dat de pastinaak destijds de meest gegeten groente was. De Romeinen hebben er tevens voor gezorgd dat de gecultiveerde versie bij ons geliefd raakte: hij bleek hier zelfs een stuk groter te worden dan gewoonlijk was rond de Middellandse zee.

Pastinaak barst van de vitamine C, K, B, calcium en ijzer en schijnt daardoor een krachtig wapen te zijn tegen dementie, osteoporose, hartziekten en somberheid. Ook zou het eten van deze zoete witte wortel cellulitis tegengaan. Er zijn zelfs bronnen die beweren dat pastinaakconsumptie lustopwekkend zou zijn. Allemaal mooi meegenomen als je toch al lekker zit te tafelen.

Ook kinderen weten de zoete smaak van pastinaak te waarderen. Mijn dochter kreeg al pastinaakprakjes vanaf dat ze een half jaar oud was. Door hun smeuïge structuur kun je ze goed verwerken in stamppotjes met aardappel en/of wortel. Daarnaast kan je ze heel goed grillen of bakken met wat zout, peper en olijfolie.

Let er wel op dat je pastinaken niet te lang bewaart. Na een dag of vier neigen ze meer naar schoenzoolvoer, en zijn derhalve een stuk minder lekker. Mocht je ze toch willen bewaren, doe dit dan in een geperforeerde plastic zak in de koelkast.

 

Recept voor een romige pastinaaksoep

Dit recept is een aanrader van VIDK kok Peter Janssen van kookstudio Peter Pan. Zoals hij zelf zegt: ‘In de herfst, als de dagen korter worden en de wind steeds harder tekeer gaat, zoek ik troost vanwege de weggezakte zomerzon. Deze romige aardse soep, in combinatie met de verrassende smaak van karwijzaad, laat de zon binnenin schijnen.’

Ingrediënten voor 6 personen:

4,5 st. geschilde pastinaakPastinaakingrond
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
1 tl. karwijzaad
1 l. groentebouillon
3 dl. witte wijn
50 ml. room
2 el. honing
1 tl. witte wijnazijn
2 tl. bloem
1 st. laurierblad
1 tl. gedroogde tijm
bieslook ter garnering
olijfolie om in te bakken

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210 graden. Snij de pastinaak in gelijkmatige stukken van ongeveer 4×4 cm. Bak de stukken in olijfolie tot ze lichtjes bruinen. Leg de pastinaak nu op een bakplaat en schenk de honing er overheen. Zet dit in de oven en rooster ongeveer tien minuten, of tot de pastinaak gaar is. Gare pastinaak ruikt naar vrouwenzweet overigens; een leuk en praktisch weetje voor de thuiskok. Pas op dat de honing in de oven niet te donker van kleur wordt.

Bak ondertussen in een soeppan de uien, knoflook en karwijzaad tot ze glazig zien. Voeg dan op laag vuur de bloem toe en laat dit twee minuten garen. Voeg vervolgens geleidelijk en onder voortdurend roeren de wijn toe, zorg dat er geen klontjes ontstaan. Voeg nu de bouillon en de azijn toe en het laurierblad en de tijm. Tot slot gooi je de gare pastinaak in de pan, waarna je het geheel met een staafmixer pureert. Neem een tweede pan en zet daar een bolzeef op en roer hier de soep door. Voeg aan het eind de room toe, de soep mag nu niet meer koken. Serveer de soep warm en garneer met fijngesneden bieslook.

                     

Peter Pan verzorgt gezellige kookworkshops in Amsterdam en stijlvolle, duurzame catering in Amsterdam en daarbuiten. Voor meer informatie klik hier.

Op zoek naar meer bijzondere recepten?  Bekijk ook de pagina’s recepten en seizoensgroente