10 Groente bewaartips

10 Groente bewaartips 

Er is een overvloed aan grootmoeders weetjes en trucjes. Een legio aan huis-tuin-en-keuken tips over hoe je groente het beste kunt bewaren. Oma weet altijd raad, maar oefening baart kunst en we leren dingen door ervaring. Ten eerste verdient elke groente een voorkeursbehandeling als het om verzorging gaat. Ook hebben ze allemaal recht op een speciaal, eigen plekje in de koelkast of in de voorraadkast.

Om ervoor te zorgen dat jouw groente krijgen wat ze nodig hebben, is een overzichtelijk lijstje samengesteld, die bestaat uit 10 handige en slimme groente bewaartips.

  1. Bewaar groente en fruit apart van elkaar
  2. In de koelkast
  3. Op kamertemperatuur
  4. In een koele kelder of berging
  5. Was groentes niet eerder dan vlak voor gebruik
  6. Sla en verse kruiden bewaren
  7. Groente niet langer dan 2 tot 5 dagen bewaren
  8. Groente invriezen
  9. Eet seizoensgroenten: goed voor het milieu!
  10. Gooi groente niet weg!

 

FruitGroente

1. Bewaar groente en fruit apart van elkaar

Sommige groenten zijn ethyleengevoelig zoals aubergines, broccoli, champignons, komkommer, witlof, andijvie en koolsoorten. Er zijn groenten die ethyleen afgeven zoals tomaten, appels en kiwi’s. Het is belangrijk dat groenten die ethyleengevoelig zijn nooit naast groentesoorten liggen die ethyleen afgeven.

*Bewaar aardappelen niet in de buurt van citrusfruit (citroenen en sinaasappels), uien en zuivelproducten, omdat aardappelen de neiging hebben om de aroma’s van deze producten over te nemen.

2. In de koelkast

De koelkast lijkt vaak de juiste en meest logische plek te zijn om groente te bewaren. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan en te weten welke groenten wel en niet in de koelkast thuishoren. De gewenste temperatuur in de koelkast is tussen de 3 en 10° C. Boven deze temperatuur gaat de kwaliteit van de groente volledig achteruit.

De volgende groenten horen in de koelkast thuis:

– Andijvie, asperges (gewikkeld in een vochtige doek)

– Bloemkool, broccoli

– Champignons, citroenen*

– Koolsoorten

– Prei

– Schorseneren, spruiten, sla, spinazie

– Witlof, wortelen

*Van citroenen wordt gezegd dat ze het best op kamertemperatuur bewaard kunnen worden. Maar hier volgt de beste bewaartip voor het beste resultaat: bewaar citroenen in een plastic zak in de koelkast. Zo drogen ze minder snel uit en je kunt ze op deze manier ongeveer een maand bewaren.

Groentekoelkast

3. Op kamertemperatuur

Sommige groenten komen buiten de koelkast veel beter op smaak dan wanneer je ze in de koelkast zou bewaren. De gewenste kamertemperatuur is vanaf de 12° C. Dat kan in de keuken of de woonkamer zijn, maar belangrijk hierbij is dat deze plek zich niet direct naast een warmtebron bevindt.

De volgende groenten worden bewaard op kamertemperatuur:

– Aubergines

– Courgette

– Komkommer

– Tomaten, tropische vruchten*

*Tropische vruchten zoals ananas, avocado, mango, meloen

4. In een koele kelder of berging

Groenten die in een koele kelder of berging worden bewaard zijn lang houdbaar. Hier is vaak ook meer ruimte, zodat de producten die je beter niet naast elkaar kunt bewaren van elkaar gescheiden worden. De gewenste temperatuur in een koele berging of kelder is een temperatuur tussen de 8 en 15° C die vrij constant blijft.

De volgende groenten worden in een koele kelder of berging bewaard:

Aardappelen

Bonen

Knolselderij

Uien

*Bewaar uien en aardappelen gescheiden van elkaar. Zij produceren ethyleen en deze stof versnelt het rijpen van omliggende producten, waardoor ze beter niet naast elkaar kunnen liggen.

5. Was groente niet eerder dan vlak voor gebruik

Groenten hoeven pas vlak voor gebruik gewassen te worden. Dit is essentieel vanwege het behoud van de vitamines en om te voorkomen dat daar zo min mogelijk van verloren gaat. Was de groente voordat je ze gaat snijden. Hierdoor komt het open weefsel niet in contact met vocht en op die manier voorkom je vitamineverlies.

6. Sla en verse kruiden bewaren

Als je sla op de verkeerde manier bewaart in de koelkast dan wordt deze heel snel donker bruin en nat, omdat er veel vocht vrijkomt. Ook verse kruiden, zoals munt, peterselie en basilicum worden gauw slap als ze niet de juiste verzorging krijgen op hun plekje in de koelkast.

– Sla: was de sla en laat het drogen op een schone handdoek. Rol de handdoek op als de sla is opgedroogd en bind de uiteinden vast met elastiekjes. Je kunt de rol bewaren in de groentelade van je koelkast en er telkens uithalen wat je op dat moment nodig hebt.

– Kruiden: maak wat keukenpapier licht vochtig en wikkel dit om de kruiden heen die je wilt bewaren. Stop het daarna in een open plastic zakje en bewaar dit in de koelkast. Op deze manier is het ongeveer 2 weken houdbaar.

Slaversekruiden

7. Groente niet langer dan 2 tot 5 dagen bewaren

Groente kun je beter niet langer dan 2 tot 5 dagen bewaren. Dan weet je zeker dat alle voedingsstoffen behouden blijven, zodat je lichaam er optimaal van kan genieten. Voorgesneden groente kunnen beter op dezelfde dag worden gegeten. Verwijder groente uit de koelkast, zodra er schimmel opkomt en houd de groentelade goed schoon. Het is belangrijk groente niet in een afgesloten plastic zak te bewaren, maar er luchtgaatjes in te prikken of de zak open te laten.

8. Groente invriezen

Hoewel je beter teveel groenten in huis kunt hebben dan te weinig, is het zonde als ze te lang blijven liggen en er rotte plekken op komen. Vries daarom je groente in. Als groenten op de juiste manier worden ingevroren dan blijven ze langer houdbaar en de vitamines worden behouden.

Voorafgaand aan het invriezen van groente zijn er een paar belangrijke stappen:

– Maak de groente schoon en snijd hem in de juiste grote. Bijvoorbeeld een broccoli in roosjes of een courgette in partjes.

– Breng een pan met water aan de kook. Kook hierin de groente circa 2-3 minuten.

– Giet de groente af en spoel af met koud water om het garen te stoppen.

– Doe de groente in diepvrieszakjes en stop deze in de diepvries als de groente koud is geworden.

9. Eet seizoensgroenten: goed voor het milieu!

Seizoensgroenten zijn lekkerder, denk aan verse aardbeien in de zomer en kastanjes in de winter. Het is ook veel beter voor het milieu. Aardbeien die in de winter worden ingevoerd vanuit de andere kant van de wereld, zijn vaak gekweekt door boeren in buitengewoon slechte werkomstandigheden. Na de oogst worden de aardbeien per vliegtuig of boot getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt.

Sesizoen

10. Gooi groente niet weg!

Er blijft altijd wel wat over tijdens het koken met groente, zoals de stronk van een broccoli of bloemkool. Of je hebt te veel ingekocht, je had net iets minder champignons nodig dan je dacht. De ogen zijn vaak groter dan de maag.

Het is heel gemakkelijk om de verspilling van groente te voorkomen en tegen te gaan met wat simpele tips:

– Gebruik rauwe groenten zoals wortels, courgette en bloemkool als snack voor tussendoor. Lekker met humus gemaakt van kikkererwten!

– Maak een soep van overgebleven groente zoals pompoen, paprika en tomaten. Gegarandeerd een gevarieerde en gezonde maaltijd samen in één pan.

– Gebruik groente in zijn geheel: maak je een broccolisoep? Gebruik dan de hele broccoli, dus inclusief de stronk. De broccoli is namelijk helemaal niet compleet zonder zijn stronk. Kook ze gewoon mee met de rest van de broccoli in een pan kokend water, je pureert het geheel tot een mooie, dikke, groene en gezonde soep.

– Maak een hartige pannenkoek als lunch met de overgebleven groenten. Lekker met wat geitenkaas erbij of gerookte zalm.

– Kruiden of fruit over? Maak een verse muntthee met takjes munt en een schijfje citroen of sinaasappel erin.

Munt