Recepten

Bekijk hier de groenterecepten van BN-ers die de stichting steunen. Deze recepten zijn geschikt voor iedereen, om te koken op een doordeweekse dag.

Daarnaast vind je recepten van VariatieChefs die mee hebben gedaan aan onze kookwedstrijden en workshops. We hebben de beste recepten van van de 500 chef-koks die mee hebben gedaan geselecteerd. Het zijn recepten die andere koks inspireren en op ideeën brengen maar ook een mooie uitdaging kunnen zijn voor fanatieke hobbykoks!

Neem ook onze top 10 lijstjes met groenterecepten van populaire foodies en bloggers door.

 

Indiase auberginecurry

Waan je in India!

Omgekeerd rodeuientaartje

Een heerlijk winters taartje.

Kastanje-paddestoelsoep met pancetta en waterkers

Een lekker soepje vooraf? En eens een keer wat anders dan tomatensoep?

Tajine van kikkererwten, spruiten en kastanjes

De kikkererwt: een veelzijdige peulvrucht. 

Bonenburger met geroosterde groenten en yoghurtsaus

Heb je je keukenmachine bij de hand? Deze burgers maak je namelijk helemaal zelf. Serveer de burgers met de pita, geroosterde groenten en yoghurtsaus.

Courgettenoedels ‘pad Thai’

Een Thais gerecht vol groente! 

Pittige zoetzure aubergine met sushirijst

Aubergine is heel gezond, en heeft van zichzelf een neutrale smaak. Maar in dit recept krijgt hij een pittiger karakter. 

Auberginetimbaaltjes met geitenkaas

Je kunt eindeloos variëren met aubergine! Deze auberginetimbaaltjes heb je snel gemaakt.

Pastinakencremesoep met pastinaakchips

Pastinaak is gewoon te lekker om te vergeten. 

Top 10 Groenterecepten Elle Eten

Speciaal voor Variatie in de Keuken heeft Elle Eten de lekkerste, mooiste en beste groentegerechten geselecteerd en daar een mooie top 10 Groentegerechten van gemaakt.

Dophertjes

1. Dophertjes prikken alle doperwtjes die ze tegenkomen aan hun gewei en stampen ze daarna plat met hun hoeven.

Je eigen sushifabriek

2. Je eigen sushifabriek Werken in een sushifabriek vraagt om technisch inzicht. Dus help je ongeduldige moeder en stuntelende vader bij het opzetten van de productielijn.

Apenburgers

3. Apenburgers Pa gorilla maakt deze bonenburgers zonder keukenmachine, maar de meeste mensen gebruiken die liever wel.

Couscous Kameel

4. Couscous Kameel Door de Couscouswoestijn lopen kamelen met zakken vol cashewnoten, rozijnen, rode paprika en muntblaadjes.

Pow Now Pasta

5. Pow Wow Pasta Een pow-wow is een festival van Indianen. Er wordt gedanst en gezongen. En natuurlijk krijgen de gasten goed te eten.

Quichekeurige kabouters + Tips voor kieskeurige eters

6. Quichekeurige kabouters + Tips voor kieskeurige eters Sommige ouders hebben mazzel; hun kinderen lusten alles. Maar meestal zijn kinderen niet zulke avontuurlijke foodies.

Zacht Blazen

7. Zacht Blazen  ’t is best warm, zegt het beertje, in deze zoete oranje zee. Blaas nog maar een keertje, dan zeil ik zachtjes met je mee.

Paardenkracht

9. Paardenkracht  Je moet midden in de nacht over steile, gladde daken lopen. Door sneeuw, regen en ijzel. Met als beloning een stuk winterpeen, dat naar schoen smaakt. Dat kan beter.

Tropical Treasure

8. Tropical Treasure Handig hoor, zo’n lange nek, vooral als je een extra lange smoothie in de jungle tegenkomt. Heb je toevallig een korte nek? Geen probleem; neem gewoon een korter glas, dan geniet je net zo veel van deze Tropische Traktatie.

Kikkererwtensoep

10. Kikkererwtensoep  Er was eens een prinses die heel graag een kikker wilde zoenen. Dan zou hij veranderen in een prins. `Nee, dank je,’ zei de kikker `ik zit hier prima.

Top 10 Groenterecepten van Keet Smakelijk

Kinderen met plezier meer groente laten eten? Daarvoor ben je bij Keet Smakelijk aan het goede adres. Keet Smakelijk publiceerde 2 familiekookboeken bomvol groente en foodbasics: www.keetsmakelijk.nl.

Wraps met Griekse salade

10. Wraps met Griekse salade

Groen zonder poen: Spaghetti met auberginesaus

9. Groen zonder poen: Spaghetti met auberginesaus

Groene smoothie met boerenkool

8. Groene smoothie met boerenkool

Groen zonder poen: Falafelbowl

7. Groen zonder poen: Falafelbowl

Groen in het seizoen: Stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

6. Groen in het seizoen: Stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

Vegan fastfood: Mexican chili met verse guacemole

5. Vegan fastfood: Mexican chili met verse guacemole

Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies

4. Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies. Voor dit recept ben ik even lekker los gegaan in de Chinese supermarkt.

Salade met geroosterde flespompoen

3. Salade met geroosterde flespompoen * Kies voor biologische groente. Geloof me, het smaakt zoveel beter dan niet-bio. Vooral wanneer je de groente uit de oven eet, dan wordt de smaak nog veel intenser. *

Raw Vegan Pad Thai

2. Raw Vegan Pad Thai Sinds gisteren zijn wij de gelukkige eigenaressen van een Spirali, een apparaat waarmee je heel gemakkelijk slierten maakt van rauwe groente en fruit.

Top 10 Groenterecepten van De Groene Meisjes

Top 10 Groenterecepten van De Groene Meisjes. Niemand is zo groen als Merel en Jamie uit Amsterdam van de Groene Meisjes.

Groen in het seizoen: Pompoensoep

1. Groen in het seizoen: Pompoensoep Pompoensoep is gewoon altijd goed. En het is zo ontzettend simpel – je hebt maar weinig nodig. Zin in een lekker receptje?

Finalist Variatiegerecht 2013

Zoete aardappel, platte peterselie, gepofte aubergine, hazelnoot en girolle

Finalist Variatiegerecht 2013

Aubergine, bataat fudge, citroen gort, zoet zure oer peen, geïmpregneerde paprika en courgette chips

Winnend Variatiegerecht 2013 van Takis Panagakis – restaurant Mazie – Den Haag

Lauwwarme salade van rode Amarant blad met citroen, kalamata olijf, olie en mediteraanse groenten

Het meest creatieve Variatiegerecht 2013 van Floris Versluijs – restaurant In de Keuken van Floris – Rotterdam

Herfst: Spinoso artisjok, compote en bouillon van aubergine, emmer, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla en Lapsang Souchong thee.

Gerecht van finalist Ingmar Ipema – restaurant Fris – Haarlem

Bloemkoolcouscous, crème, krokant en zoetzuur, biet spongecake, gel en mini biet, bundelzwam geroosterd en bundelzwam crumble, gefermenteerde knoflook, gebrande zilverui

Gerecht van finalisten Stijn Knaapen & Joep de Jong – restaurant Vaartsche Rijn – Utrecht

Spitskool met gemengde granen, gebakken cantharellen, rauw gemarineerde portabella , hazelnoot, gebakken violet artisjok en Rommedou.

Gerecht van finalist Raymond Westerhout – restaurant Pollevie – ‘s-Hertogenbosch

Witlof, venere rijst, pompoen, cantharel, pesto & knolselder anglais

Gerecht van finalisten Thomas Geraedts, Bruce Tang & Stephan Bax – restaurant Spelt – Amsterdam

Pot au Feu: meiraap, rode biet, knolselderij op zoutkorst, knolselderij mousseline, witte bonen, prei, krieltjes, bosui, pentjes en hartige thee.

Gerecht van finalisten Arnold Jansen & Bas Plaizier – restaurant Het Koetshuis – Hoogeveen

Gnocchi van pastinaak, ravioli van streekpaddestoelen, kropsla, kool en wortel

Duurzaamheidsprijs 2012

Een gerecht met zoete aardappel, bieten en asperges (check!!)

Creativiteitsprijs 2012

Land, Zee en Lucht op een bord

Genomineerd Variatiegerecht 2012

Franse artisjok, pecorineschuim, creme van bospeen, krokante kwarteleitjes, gekookte en gegrilde asperges.. en nog veel meer

Genomineerd Variatiegerecht 2012

Bonenterrine, norikroketten, broodravioli en meer interessante zaken

Prijswinnaar 2012

Een duizelingwekkende groentewaaier

Genomineerd Variatiegerecht 2011

Krokante zoete aardappel met quinoa , drie kleuren wortel, geroosterde bloemkool, pompoen crème en yoghurtschuim

Winnend gerecht eerste dag 2011

Oosters groenten met kokos kemiri noten rijst en andaliman sambal

Winnend gerecht tweede dag 2011

Kroketjes van quinoa, pompoen en biologische (Erpse) oesterzwammen met gratin van pompoen en chinese kool en flan van courgette. Geserveerd met minibietjes, afgemaakt met een oosterse hollandaise en salade van cress.

Prijswinnaar 2011

Ravioli met jonge terwolde, twee bereidingen van biet, linzen en krokante pastinaak