Recepten

Bekijk hier de groenterecepten van BN-ers die de stichting steunen. Deze recepten zijn geschikt voor iedereen, om te koken op een doordeweekse dag.

Daarnaast vind je recepten van VariatieChefs die mee hebben gedaan aan onze kookwedstrijden en workshops. We hebben de beste recepten van van de 500 chef-koks die mee hebben gedaan geselecteerd. Het zijn recepten die andere koks inspireren en op ideeën brengen maar ook een mooie uitdaging kunnen zijn voor fanatieke hobbykoks!

Neem ook onze top 10 lijstjes met groenterecepten van populaire foodies en bloggers door.

 

IMG_2671
Pasta met tuinbonen en ricotta

Een eenvoudige, maar rijk romige maaltijd, waarin tuinbonen de hoofdrol spelen.

IMG_7014
Salade van peultjes en regenboogwortel met limoendressing

Een peulenschil van een recept! Peultjes zijn de peulen van de doperwtenplant die zeer jong worden geoogst.

Rabarbercompote op een walnootkorst
Rabarbercompote op een walnootkorst

Ze zijn er weer! Rabarber is een van de eerste gewassen die in het voorjaar van de koude grond geoogst kan worden.

Salade van asperge en sinaasappel met dragondressing
Gevulde (paas)eieren kuikens
Gezonde gevulde (paas)eieren vermomd als kuikens

Ben je op zoek naar een leuke en gezonde traktatie voor de kinderen tijdens de Paasbrunch?

Nestje van prei
Nestje van prei

Een ei hoort erbij. Hoe kun je groenten dan de hoofdrol laten spelen? Je serveert het ei in een nestje van prei!

Indiase-auberginecurry_img600
Indiase auberginecurry

Waan je in India!

Supertosti-met-verse-kruiden_img600
Supertosti met verse kruiden

Variatie op een tosti! Heerlijk voor in de lente.

Omgekeerd-rodeuientaartje_img600
Omgekeerd rodeuientaartje

Een heerlijk winters taartje.

Kastanje-paddestoelsoep-met-pancetta-en-waterkers_img600
Kastanje-paddestoelsoep met pancetta en waterkers

Een lekker soepje vooraf? En eens een keer wat anders dan tomatensoep?

tajine-van-kikkererwten-spruiten-en-kastanjes_img600
Tajine van kikkererwten, spruiten en kastanjes

De kikkererwt: een veelzijdige peulvrucht. 

Bonenburger-met-geroosterde-groenten-en-yoghurtsaus_img600
Bonenburger met geroosterde groenten en yoghurtsaus

Heb je je keukenmachine bij de hand? Deze burgers maak je namelijk helemaal zelf. Serveer de burgers met de pita, geroosterde groenten en yoghurtsaus.

Courgettenoedels-pad-Thai_img600
Courgettenoedels ‘pad Thai’

Een Thais gerecht vol groente! 

Pittige-zoetzure-aubergine-met-sushirijst_img600
Pittige zoetzure aubergine met sushirijst

Aubergine is heel gezond, en heeft van zichzelf een neutrale smaak. Maar in dit recept krijgt hij een pittiger karakter. 

Auberginetimbaaltjes-met-geitenkaas_img600 (1)
Auberginetimbaaltjes met geitenkaas

Je kunt eindeloos variëren met aubergine! Deze auberginetimbaaltjes heb je snel gemaakt.

pastinakencremesoep-met-pastinaakchips_img600
Pastinakencremesoep met pastinaakchips

Pastinaak is gewoon te lekker om te vergeten. 

Elle-Eten-cover-nieuw-homepage
Top 10 Groenterecepten Elle Eten

Speciaal voor Variatie in de Keuken heeft Elle Eten de lekkerste, mooiste en beste groentegerechten geselecteerd en daar een mooie top 10 Groentegerechten van gemaakt.

Dophertjes_Foto1
Dophertjes

1. Dophertjes prikken alle doperwtjes die ze tegenkomen aan hun gewei en stampen ze daarna plat met hun hoeven.

Sushifabriek_Foto1
Je eigen sushifabriek

2. Je eigen sushifabriek Werken in een sushifabriek vraagt om technisch inzicht. Dus help je ongeduldige moeder en stuntelende vader bij het opzetten van de productielijn.

Apenburgers_Foto1
Apenburgers

3. Apenburgers Pa gorilla maakt deze bonenburgers zonder keukenmachine, maar de meeste mensen gebruiken die liever wel.

CouscousKameel_Foto1
Couscous Kameel

4. Couscous Kameel Door de Couscouswoestijn lopen kamelen met zakken vol cashewnoten, rozijnen, rode paprika en muntblaadjes.

PowWowPasta_Foto1
Pow Now Pasta

5. Pow Wow Pasta Een pow-wow is een festival van Indianen. Er wordt gedanst en gezongen. En natuurlijk krijgen de gasten goed te eten.

QuichekeurigeKabouters_Foto1
Quichekeurige kabouters + Tips voor kieskeurige eters

6. Quichekeurige kabouters + Tips voor kieskeurige eters Sommige ouders hebben mazzel; hun kinderen lusten alles. Maar meestal zijn kinderen niet zulke avontuurlijke foodies.

ZachtBlazen_Foto1
Zacht Blazen

7. Zacht Blazen  ’t is best warm, zegt het beertje, in deze zoete oranje zee. Blaas nog maar een keertje, dan zeil ik zachtjes met je mee.

Paardenkracht_Foto1
Paardenkracht

9. Paardenkracht  Je moet midden in de nacht over steile, gladde daken lopen. Door sneeuw, regen en ijzel. Met als beloning een stuk winterpeen, dat naar schoen smaakt. Dat kan beter.

TropicalTreasure_Foto1
Tropical Treasure

8. Tropical Treasure Handig hoor, zo’n lange nek, vooral als je een extra lange smoothie in de jungle tegenkomt. Heb je toevallig een korte nek? Geen probleem; neem gewoon een korter glas, dan geniet je net zo veel van deze Tropische Traktatie.

Kikkererwtensoep_Foto1
Kikkererwtensoep

10. Kikkererwtensoep  Er was eens een prinses die heel graag een kikker wilde zoenen. Dan zou hij veranderen in een prins. `Nee, dank je,’ zei de kikker `ik zit hier prima.

Logo_Keetsmakelijk.nl_rond-jpeg
Top 10 Groenterecepten van Keet Smakelijk

Kinderen met plezier meer groente laten eten? Daarvoor ben je bij Keet Smakelijk aan het goede adres. Keet Smakelijk publiceerde 2 familiekookboeken bomvol groente en foodbasics: www.keetsmakelijk.nl.

Jochem_Uytdehaage_bij_de_Partnerbijeenkomst_Echt_Overvecht
Lili
Tatjana2
Ruben2
Marijke
Abdelkader
Wrap
Wraps met Griekse salade

10. Wraps met Griekse salade

Spaghetti
Groen zonder poen: Spaghetti met auberginesaus

9. Groen zonder poen: Spaghetti met auberginesaus

Smoothie
Groene smoothie met boerenkool

8. Groene smoothie met boerenkool

Falafel
Groen zonder poen: Falafelbowl

7. Groen zonder poen: Falafelbowl

Stoof
Groen in het seizoen: Stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

6. Groen in het seizoen: Stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

Mexican
Vegan fastfood: Mexican chili met verse guacemole

5. Vegan fastfood: Mexican chili met verse guacemole

Noodles2
Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies

4. Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies. Voor dit recept ben ik even lekker los gegaan in de Chinese supermarkt.

Flespompoen
Salade met geroosterde flespompoen

3. Salade met geroosterde flespompoen * Kies voor biologische groente. Geloof me, het smaakt zoveel beter dan niet-bio. Vooral wanneer je de groente uit de oven eet, dan wordt de smaak nog veel intenser. *

RawVegan
Raw Vegan Pad Thai

2. Raw Vegan Pad Thai Sinds gisteren zijn wij de gelukkige eigenaressen van een Spirali, een apparaat waarmee je heel gemakkelijk slierten maakt van rauwe groente en fruit.

GroeneMeisjes
Top 10 Groenterecepten van De Groene Meisjes

Top 10 Groenterecepten van De Groene Meisjes. Niemand is zo groen als Merel en Jamie uit Amsterdam van de Groene Meisjes.

Pompoen1
Groen in het seizoen: Pompoensoep

1. Groen in het seizoen: Pompoensoep Pompoensoep is gewoon altijd goed. En het is zo ontzettend simpel – je hebt maar weinig nodig. Zin in een lekker receptje?

6120733_460s
Finalist Variatiegerecht 2013

Zoete aardappel, platte peterselie, gepofte aubergine, hazelnoot en girolle

Chique foto
Finalist Variatiegerecht 2013

Aubergine, bataat fudge, citroen gort, zoet zure oer peen, geïmpregneerde paprika en courgette chips

Verkiezing2013_03s
Winnend Variatiegerecht 2013 van Takis Panagakis – restaurant Mazie – Den Haag

Lauwwarme salade van rode Amarant blad met citroen, kalamata olijf, olie en mediteraanse groenten

www.tijmenkielen.com
Het meest creatieve Variatiegerecht 2013 van Floris Versluijs – restaurant In de Keuken van Floris – Rotterdam

Herfst: Spinoso artisjok, compote en bouillon van aubergine, emmer, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla en Lapsang Souchong thee.

verkiezing2013_02s
Fris-foto
Gerecht van finalist Ingmar Ipema – restaurant Fris – Haarlem

Bloemkoolcouscous, crème, krokant en zoetzuur, biet spongecake, gel en mini biet, bundelzwam geroosterd en bundelzwam crumble, gefermenteerde knoflook, gebrande zilverui

Vaartsche Rijn foto
Gerecht van finalisten Stijn Knaapen & Joep de Jong – restaurant Vaartsche Rijn – Utrecht

Spitskool met gemengde granen, gebakken cantharellen, rauw gemarineerde portabella , hazelnoot, gebakken violet artisjok en Rommedou.

pollevie foto
Gerecht van finalist Raymond Westerhout – restaurant Pollevie – ‘s-Hertogenbosch

Witlof, venere rijst, pompoen, cantharel, pesto & knolselder anglais

Spelt spelt_bar3947
Gerecht van finalisten Thomas Geraedts, Bruce Tang & Stephan Bax – restaurant Spelt – Amsterdam

Pot au Feu: meiraap, rode biet, knolselderij op zoutkorst, knolselderij mousseline, witte bonen, prei, krieltjes, bosui, pentjes en hartige thee.

Rest Het Koetshuis - gerecht close up 1
Gerecht van finalisten Arnold Jansen & Bas Plaizier – restaurant Het Koetshuis – Hoogeveen

Gnocchi van pastinaak, ravioli van streekpaddestoelen, kropsla, kool en wortel

pastinaak-na-oogst
Pastinaak: anti-herfstdip tip

Herfst roept om stoere oergroente.

winnendgerecht-regio-nh
Duurzaamheidsprijs 2012

Een gerecht met zoete aardappel, bieten en asperges (check!!)

winnend-gerecht-regio-noord-klein
Creativiteitsprijs 2012

Land, Zee en Lucht op een bord

postelein
Post-posteleintrauma

Postelein wordt ook wel ‘de vergeten groente’ genoemd. Ik krijg bijna medelijden met het plantje.

winnend-gerecht-zh
Genomineerd Variatiegerecht 2012

Franse artisjok, pecorineschuim, creme van bospeen, krokante kwarteleitjes, gekookte en gegrilde asperges.. en nog veel meer

Winnende-gerecht-regio-zuid
Genomineerd Variatiegerecht 2012

Bonenterrine, norikroketten, broodravioli en meer interessante zaken

winnend-gerecht-regio-oost
Prijswinnaar 2012

Een duizelingwekkende groentewaaier

foto: Bart Nopper
Genomineerd Variatiegerecht 2011

Krokante zoete aardappel met quinoa , drie kleuren wortel, geroosterde bloemkool, pompoen crème en yoghurtschuim

foto: Bimala Naysmith
Winnend gerecht eerste dag 2011

Oosters groenten met kokos kemiri noten rijst en andaliman sambal

foto: Tibor Wiese, ID Photography
Winnend gerecht tweede dag 2011

Kroketjes van quinoa, pompoen en biologische (Erpse) oesterzwammen met gratin van pompoen en chinese kool en flan van courgette. Geserveerd met minibietjes, afgemaakt met een oosterse hollandaise en salade van cress.

foto: Ernst Ruijgrok
Prijswinnaar 2011

Ravioli met jonge terwolde, twee bereidingen van biet, linzen en krokante pastinaak