Projecten en onderzoek

DSC_0188
2016 | Workshop Food Professional Day

Op 4 april 2016 was het weer Food Professional Day, een initiatief van Rijn Ijssel Vakschool Wageningen in samenwerking met Wageningen UR. Het thema van dit jaar? Aardappelen, groenten en peulvruchten. Daar past een workshop van Variatie in de Keuken natuurlijk perfect bij! De workshop werd gegeven aan chefs en andere geïnteresseerden en heette: “Verbeter

onderzoek menu engineering
2016 – 2015 | Onderzoek Menu Engineering (video)

Over een periode van 3 maanden werden de groenteconsumptie, het afval uit de keuken en klanttevredenheid in kaart gebracht bij drie Van der Valk restaurants verspreid over Nederland. In totaal werden 4000 borden gemeten. Dit onderzoek heeft laten zien dat je met onze Menu Engineering methode zowel de groente consumptie per gast als de marge

Horecava 2015
2015 | Horecava #GekOpGroente (video)

Gerookte biet, gebruiken van restgroen, spiced pumpkin smoothie. Enkele voorbeelden van gerechten die verschillende chefs demonstreerden. Alain Alders (De Vrienden van Jacob*), Takis Panagakis (Mazie), Jermain de Rozario (De Lindehof**) en Maurits van der Vooren (Latour*) gaven demonstraties hoe je creatief en smaakvol meer groente op de kaart zet.

Sterrendiner Different Dinner
2014 | The Different Dinner (video)

Een sterrendiner met groente in de hoofdrol als kick-off van onze #gekopgroente campagne. Diverse sterrenchefs kookten het menu. Het werd een inspirerend en bijzonder diner zowel op het bord als in het gesprek. Bekijk het filmpje van het diner en hoor wat Rudolf van Veen, Antoinette Hertsenberg, Angela Groothuis en Paul Rosenmöller en hierover zeiden.

chef's challenge
2014 | 48uur Chef’s Challenge

Binnen 48 uur een voorgerecht op tafel zetten met de ingrediënten uit de groentebox van Dutch Specials. De uitdaging van Variatie in de Keuken voor 30 chef-koks uit Rotterdam en Den Haag. Met chefs van Las Palmas, MOOII, Allure, Oker en Het Heden in het deelnemersveld was het niet moeilijk om meer chef-koks te verleiden

aanpak gezond gewicht
2014 | Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht

Alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht in 2033. Een missie van de Amsterdamse Gemeente waar Stichting Variatie in de Keuken graag aan wilde bijdragen.  We verzorgden 2 kookworkshops voor ouders en kinderen van basisscholen uit de Baarsjes en  ‘het Grote Groente Feest’ voor kinderen in de basisschoolleeftijd uit Amsterdam oud-west.

variatiechef2014-winnaars
2014 | Verkiezing VariatieChef (video)

In 2014 organiseerde Variatie in de Keuken voor maar liefst voor de 4de keer de Verkiezing VariatieChef van het jaar. Chef-koks uit het hele land hebben wederom gestreden om de titel ‘VariatieChef van het Jaar’. De koks ontwikkelden een heerlijk hoofdgerecht zonder vlees of vis met minimaal 50% groenten en plaatsten deze gerechten op hun kaart

Onderzoek groente
2014 | Onderzoek Pump up the Volume

Variatie in de Keuken heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de groente- en fruitconsumptie bij consumenten thuis te verhogen. Consumenten die in de supermarkt kiezen voor gemak en een maaltijdpakket kopen, volgen zij de instructies die op de verpakking staan? Volgen zij de instructies op en voegen zij de gevraagde hoeveelheid toe of liggen

Print
2014 | Onderzoek pilots Menu Engineering

Als onderdeel van het onderzoek naar de mogelijkheden om de groenteconsumptie in restaurants te verhogen hebben we enkele pilots gedraaid.  Door andere manieren van presenteren, serveren en balans op het bord van groenten en vlees of vis hebben we in de praktijk getest hoe gasten deze menu-wijzigingen waarderen en wat de meest succesvolle methodes zijn.

winnaar chef's challenge
2014 | Landal Greenparks Chefs’ Challenge (video)

Landal Greenparks Chefs’ Challenge De chefs van Landal GreenParks werden in opdracht van  Landal GreenParks, het Diabetes Fonds en Variatie in de Keuken uitgedaagd om een lekker en gezond hoofd- en nagerecht te maken. De creativiteit van chef-koks werden geprikkeld door ze op een andere manier te laten koken en met andere ingrediënten. Voorwaarden van

inventarisatie
2013 | Inventarisatie bestaande kennis en analyse van economische kansen voor de verhoging van groenteconsumptie

Inventarisatie bestaande kennis en analyse van economische kansen voor de verhoging van groenteconsumptie In 2013 in opdracht van het Productschap Tuinbouw en Frugi Venta voerden de Wageningen Universiteit en Variatie in de Keuken een onderzoeksproject uit naar de economische kansen en mogelijkheden voor verhoging van groenteconsumptie in Nederland. De conclusies gaven aanleiding tot een vervolg. Op

onderzoekfeat
2013 | Onderzoek Duurzame Menu-engineering

In opdracht van het ministerie van Economische zaken en met financiële ondersteuning van Frugi Venta heeft Variatie in de Keuken onderzoek gedaan naar effecten van meer groente en minder vlees/vis in de keuken voor het milieu en de marge van restaurants. Lees hier de Samenvatting van het onderzoeksrapport. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joris