Dille, oregano, basilicum, peterselie, koriander, rozemarijn, laurier,tijm, hop, zonnebloemen, tomaten, snijbiet, raapsteeltjes, rucola, courgette, stengeluitjes, diverse soorten sla, boontjes, aardbeien.. Het groeit naast, door, onder en boven elkaar op nog geen drie vierkante meter, één hoog achter, midden in de Rivierenbuurt. Marijke, de bewoonster en kweker van al dit eetbare groen, laat zien dat het helemaal niet nodig is om (groot-)grondbezitter te zijn om je eigen boontjes te kunnen doppen en het buitengevoel te hebben. 

De aanleiding was ooit weghalen van twee bomen uit de tuin van de onderburen. Weg groen, weg privacy. De ingrepen en oplossingen zijn even inventief als simpel. Om beide te herstellen heeft Marijke een vriend gevraagd om aan de buitenkant van haar balkon een robuuste houten plantenbak te bevestigen. In die bak staan nu onder andere tomatenplanten en daar doorheen slingerende, lekker ouderwetse, geraniums. Om nog meer te kunnen verdichten, vergroenen en de hoogte in te gaan zijn ijzeren kettingen zowel aan de onder- als bovenkant van het balkon bevestigd. Hieraan hangen zakjes, met daarin tot een week gelden de inmiddels geoogste boontjes en nu kruiden. Het zijn goedkope zakjes van het tuincentrum, eigenlijk bedoeld voor waterplanten: twee over elkaar met daarin worteldoek of gewoon een plastic zakje tegen het al te snelle uitdrogen. Zelf heeft Marijke er touwtjes aan genaaid. Met een haak kan je deze zakjes op elke gewenste hoogte naast, onder en boven aan de ketting ophangen (ook handig als je in alle rust en privacy even koffie wil drinken, gewoon een zakjes of twee verhangen!). Overal groeit of bloeit iets. Op de grond, op tafeltjes en in de standaard ingebouwde balkonkast staan potten en binnen, op de grens met buiten, staan nog paprika’s en rode pepertjes.

Marijke vertelt trots dat ze er elke dag wel wat van kan plukken en eten. Ze deelt ook nog een tuinhuisje met moestuin aan de Amstel, maar even je (balkon-)deur uitlopen en terugkomen met verse, eigen oogst is een grote wens geweest die nu met minimale middelen in vervulling is gegaan. 

Recent Projects