Quichekeurige kabouters + Tips voor kieskeurige eters

6. Quichekeurige kabouters + Tips voor kieskeurige eters

Sommige ouders hebben mazzel; hun kinderen lusten alles. Maar meestal zijn kinderen niet zulke avontuurlijke foodies.

Vooral bittere groenten als spruitjes, andijvie, spinazie en witlof blijven vaak onaangeroerd. Dat is niet de schuld van hun ouders, maar een genetische kwestie.

Als grotbewoner stond zoet en vet hoog op onze bucketlist. De energie die het opleverde, hadden we hard nodig om periodes van schaarste door te komen. Een bittere smaak daarentegen betekende meestal: Gif! Wegwezen! Jonge kinderen handelen daar nog steeds naar; it’s in their genes. Probleem is echter dat we tegenwoordig zonder berenvel door het zoet, vet en zout waden, waardoor we al snel een overdosis nemen. Dus moeten kinderen snel aan andere smaken wennen.

QuichekeurigeKabouters_Foto2

Zorg voor balans en blijf je kroost verrassen met veel verschillende groentes. Het belangrijkste ingrediënt is geduld. Vergeet niet dat het vaak wel vijf tot tien keer duurt, voordat een kind aan een nieuwe smaak is gewend. Soms duurt het zelfs langer. Maak je niet druk, laat ze gewoon elke keer een klein beetje van dat ‘vieze’ spul proeven. Eerst een klein hapje andijviestamppot. De volgende keer twee kleine hapjes. En nog een keer. De kans is groot dat ze op een mooie dag zeggen: ‘Oh, ik vind het best een beetje lekker…’

Een bijzonder verhaal is vaak het halve werk. Maak kinderen voordat ze aan tafel gaan alvast een beetje nieuwsgierig. Gekke namen zoals Drakenstaarten (groene asperges), Heksenketel (pompoensoep) en Pindavulkaan (nasi goreng) helpen daarbij. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Tijdens een experiment met wortels bleken kinderen maar liefst twee keer zoveel X-Ray wortels te eten als gewone wortels. In een ander experiment werden sperziebonen Tiny Tasty Top Trees genoemd; er gingen twee keer zoveel sperziebonen in. En die ‘bleh’ champignons smaken ook opeens een stuk beter als je er een kaboutertaartje van maakt. Zelfs de kleinste kabouters durven er een hapje van te nemen.

QuichekeurigeKabouters_Foto3

Dit heb je nodig voor 12 quichekeurige kabouters

2 eetlepels kokosolie

1 rode ui, gesnipperd

250 gram champignons

3 takjes tijm

12 lichtbruine boterhammen

100 gram gruyère

zachte roomboter

extra nodig:

muffinbakblik

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  1. Verwarm de kokosolie in een koekenpan en bak daarin de ui 10 minuten op middelhoog vuur.
  1. Maak de champignons schoon met keukenpapier of een zacht borsteltje. Hak in kleine stukjes en voeg ze bij de uien. Bak alles nog even op middelhoog vuur, en doe dan de blaadjes van 3 takjes erbij (of 1 theelepel gedroogde tijm).
  1. Besmeer 12 boterhammen met wat zachte roomboter. Steek met behulp van een glas (7 cm doorsnee) rondjes uit het brood. Als je geluk hebt, levert 1 boterham 2 rondjes op. Dan heb je maar 6 boterhammen nodig.
  1. Leg de broodrondjes met de beboterde kant naar beneden in de vormpjes van een muffinbakblik en druk ze stevig aan. Je hebt nu 12 broodbakjes, waarover je het champignonmengsel kunt verdelen. Strooi 100 gram geraspte gruyère over de bakjes en zet de kaboutertaartjes 10 à 12 minuten in de oven, tot de kaas gaat borrelen en het broodbakje lekker krokant is.

 

 QuichekeurigeKabouters_Foto4

 

Bekijk hier alle groenterecepten uit de top10 van Keet Smakelijk.

 

Recent Projects