Oosterse groenten met kokos kemiri noten rijst en andaliman sambal

Ingrediënten (voor 4 couverts)

Voor de sambal andaliman:
8 rode chili pepers
1 tl. Andaliman of Szechuan peper
60 gr. gesnipperde uien
3 fijngesneden knoflook teentjes
200 gr. verse tomaten gepureerd
1 tl. bruine basterd suiker
1 stuk limoen
2 el. bosuien ringen
10 cherry tomaten in partjes gesneden

Voor de rijst:
1 liter kokos melk
350 gr. pandan rijst
5 st. limoenblad
4 st. sereh stengels (in de lengte gesneden)
100 gr. macadamia noten ( klein gesneden )

Voor de groenten:
2 st. bok choy (mini paksoi)
1 st. groene courgette
150 gr. witte champignons
1 st. Chinese kool
2 bosjes bosuien
2 el. soja saus
2 teentjes knoflook
zout en peper
2 el. zonnebloem olie

Voor de tempéh:
12 plakken tempéh van een halve centimeter dik
1 dl. zonnebloemolie
1 el. sesamolie
1 kopje sesam zaadjes
2 eiwitten losgeklopt

 

Bereidingswijze

Sambal andaliman:
Halveer de chili pepers en verwijder de zaadsluis en snij deze fijn.
Zet in een pan de chili, uien en knoflook aan.
Voeg de andaliman , gepureerde tomaten en suiker toe.
Bak dit voor 5 minuten. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg de cherrytomaten en het sap van een halve limoen toe. Snufje zout naar smaak toevoegen.

Kokos/sereh rijst
Voor de rijst breng de kokosmelk met de limoenblad en sereh aan de kook.
Voeg de rijst toe en kook de rijst mee voor 10 minuten. Regelmatig roeren.
Als de rijst gaar is deze laten uitlekken in een zeef, verwijder het limoenblad en de sereh.
Vul 4 met olie ingevette kopjes met de rijst.
Dek de kopjes af met aluminium folie en hou deze warm in een oven op 80 graden.

Tempé
Haal de tempé door de eiwit en daarna door de sesamzaadjes.
Bak de tempé in de olies mooi goed bruin en bewaar het daarna in de oven met de rijst.

Groenten
Verwarm een grote wok of bakpan.
Voeg de knoflook toe, na 5 seconden voeg je de rest van de ingrediënten toe.
Wok de groenten ongeveer 2 minuten totdat ze mooi beetgaar zijn.

Opmaak bord
Stort de rijst op bord.
Strooi de macadamia nootjes over de rijst heen.
Verdeel de groente over de 4 borden.
Leg de tempé erbij en serveer het met de sambal.

Recent Projects