Moestuinieren in de tuin van de buren

Stel, je dagdroomt van een zelfvoorzienend bestaan, liefst op een kasteel in Frankrijk, terwijl je midden in de stad, aan de Amsterdamse grachten woont. Stel dat je de tuin van de buurman steeds verder ziet verwilderen omdat hij er zelf niet woont. Dan kan je moed verzamelen, de buurman opbellen en hem voorstellen om van zijn tuin een buurtmoestuin te maken. 

Maartje Romme vertelt lachend dat haar buurman meteen enthousiast en zelfs opgelucht was over haar ongewone voorstel. Ze is als initiatiefneemer van Wetering Duurzaam al jaren bezig met verschillende initiatieven om haar buurt duurzamer, schoner, socialer en groener te maken. Onder de vleugels van Wetering Duurzaam hebben ‘De Dames van Wetering Groen’ verschillende voorstellen bij de Amsterdamse gemeente ingediend om de openbare ruimte te vergroenen. Ze hebben tot nu toe veel, heel veel, enthousiasme geoogst, maar de gemeente heeft nog geen enkel plan goedgekeurd. 

Gelukkig was daar de buurman, die wel groen licht gaf. De Dames van Wetering Groen werken en oogsten nu elke woensdag in de tuin die in open verbinding staat met die van Maartje. Speciaal voor deze moestuin hebben ze een cursus Permacultuur gevolgd.

Het resultaat van de inspanning is een tuin vol nazomers, bijna geëxplodeerd groen. Wie daar in duikt ontwaart overal de vruchten van de aarde: pompoenen, courgettes, tomaten (ook hele zoete paarse ), snijbiet, aardbeien, snijbonen, prei en nog een paar hele dikke, rode aardbeien. Veel groenten zijn al geoogst, andere, zoals de kolen en spruiten zijn nog op weg naar wasdom.  Omdat de grond vervuild is staat alles in bakken. 

indetuinvandebuurman06foto’s van de oogst, begin augustus

Bron van inspiratie
De tuin is inmiddels voor velen een bron van voedsel en inspiratie. Een paar tuinen verderop start binnenkort een volgende moestuin en ook de ‘buren van de andere’ kant beginnen steeds meer activiteiten te ontwikkelen in hun tuin. Als het aan Maartje ligt duurt het niet lang meer voordat de tuinen met elkaar verbonden worden en iedereen  bij elkaar in en uit kan lopen. Ook het stadsdeel lijkt geïnspireerd en voornemens om het volgende groene initiatief wél doorgang te laten vinden. Wordt vervolgd…? 

Recent Projects