Nationale Week Zonder Vlees – 5 t/m 11 maart 2018

Tijd voor recept numero dos. Vandaag deelt Lilou, project manager bijVariatie in de Keuken, haar recept en motivatie om deel te nemen met jullie.

Een ode aan mijn moeder’s Herfstbakje!
Waarom ik meedoe aan de National Week Zonder Vlees? Het is duidelijk dat de vleesconsumptie belachelijk hoog is en daarmee hebben we een negatief effect op ons lichaam en het milieu. Tijdens mijn jeugd ben ik opgegroeid met gerechten waarbij de focus vaak op groente lag en we meestal vegetarisch aten. Waar de meeste kinderen frietjes wilde eten op hun verjaardag was dat bij mij bijvoorbeeld gegratineerde pompoen uit deoven! (ja, serieus..). Zo lekker kan groente en vegetarisch eten zijn!

Ook mijn vegetarische gerecht van deze week komt van mijn moeder af: Het herfstbakje!
Hoewel het eigenlijk winter is kan dit vegetarische ‘Heftsbakje’ zeker met dit weer nog wel een seizoen lang gegeten worden. Dit was altijd een van mijn favoriete gerechten, waarschijnlijk door de combinatie van allerlei verschillende groenten, en in een maaltijd eet je je 250 gram groente per dag al! Je kunt het vrij makkelijk maken en werkt ook goed als je bezoek krijgt; maak het van te voren klaar en warm het alleen maar even op als je gasten er al zijn.

Nodig:
Oven
Grote ovenschaal

Ingrediënten voor 4 personen:
400g rode kool (ik gebruik zelf die uit de diepvries, maar je kunt hem uiteraard ook zelf eerst voorgaren)
400g spruitjes
250g/1 zak zuurkool (Je kunt deze ook weglaten als je er niet van houdt)
2 grote stronken witlof in tweeën gesneden (of 4 hele kleintjes)
1 standaardverpakking brie
1 zakje Jachtsaus
Eventueel een handje walnoten
Geschilde aardappels of volkorenrijst

Bereidingswijze:
1.Verwarm de rode kool en zuurkool zoals aangegeven op de verpakking. Kook de spruitjes en witlof tot ze beetgaar zijn. Je kunt ondertussen dejachtsaus klaarmaken zoals aangegeven op de verpakking.
2. Dit is het moment om de oven te laten voorverwarmen op 200 graden.
3. Als alle groenten klaar en warm zijn leg je ze in rijtjes naast elkaar in deovenschaal, zorg ervoor dat ze netjes gescheiden blijven. Snij de brie instukjes en meng die door de spuitjes en leg op de witlof, besprenkel het gerecht eventueel met wat walnoten en verdeel de jachtsaus over de hele schaal.
4. Zet de schaal in de oven tot de brie gesmolten is en de jachtsaus gestold (ongeveer 20 minuten), ondertussen kun je de aardappels koken tot ze bijna uit elkaar vallen of de volkoren rijst koken.
5. Serveer het gerecht nog in de ovenschaal met de aardappelen of rijst en smullen maar! Zorg er voor dat je van elke groente iets opschept.

Zelf maak ik dit gerecht meestal zonder zuurkool en zonder walnoten i.v.m. voorkeuren en een noten allergie, ook handig als je met minder dan 4 personen bent! Neem dan de halve hoeveelheden of laat wat ingrediënten achterwege; met 3 groenten is het ook nog heerlijk.

Enjoy!

Recent Projects