Ingrediënten

3 kg zoete aardappel

2 teentjes knoflook

20 gram boter
20 ml slagroom

1 liter natuurazijn 1 vanille peul

500 gr suiker
10 peperkorrels

2 laurier blaadjes

3 citroenen
3 venkel knollen

2 kg rode biet

100 ml olijf olie
1 bos groene asperges
1 bakje rock chive cress (of een paar stengels bieslook)

 

Bereiding:

Zoete aardappel:

Schil de aardappels en snij ze in kleine gelijke blokjes. Maak de knoflook schoon. Doe in een pan: aardappelblokjes, knoflook en wat zout. Kook dit in 10 a 15 min goed gaar. Afgieten en even laten droog stomen. Maak hier een gladde puree van. Op smaak brengen met de boter, room, peper en zout

Zoet/zuur van venkel:
Doe de azijn in een steelpan met het merg van de vanille, de schillen van de vanille, suiker, peperkorrels, laurierblad, rasp van 1 citroen, sap van 2 citroenen en een snufje zout breng dit aan de kook. Laat 10 min zachtjes koken.
Snij de venkel knollen ragfijn (gebruik evt. een mandoline) doe dit in een afsluitbare bak en giet hier de hete zoet/zuur overheen. Deksel er op en meteen in de koelkast! Min 24 uur laten staan

Geroosterde rode biet:
Leg de bieten in een ovenschaal/plaat en zet ze +/- 45 min in een voorverwarmde oven (200 c) kijk of ze gaar zijn door er even in te prikken. Laat ze afkoelen, schil ze en snij ze in mooie dunne plakken (dit kan een dag van te voren) vlak voor het opdienen de plakken bestrooien met zout en peper een beetje olijfolie er over heen druppelen en dan 5 min in een hete (250 c+) oven zodat ze een mooie rooster smaak krijgen

Groene asperge met citroen olie:
Snij de onderkanten van de asperges af en blancheer ze 90 sec, meteen terug koelen op ijswater.
Doe de olijfolie in een steelpan met de rasp en het sap van 1 citroen. Even verwarmen tot +/- 80 c af laten koelen en zeven. Vlak voor het opdienen de asperges even kort grillen (pan of gril) en bestrijken met de citroenolie

Opdienen:
Warm de puree op laag vuur op, laat de venkel uitlekken, bewaar het vocht, kun je overal voor gebruiken dressings, mayonaise enz.

Pak een groot rond bord leg aan 1 kant 8 plakken rode biet en schep hier de puree op.
Een klein handje venkel in een streep neerleggen en daar op de asperges, garneren met de rock chives of bieslook

Recent Projects