Buncis (hete boontjes) appel

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram sperzieboontjes

1 flinke teen knoflook

2 lombok (lange, rode peper)

2 rode uien

2 Hollandse Elstar appels

1 eetlepel geraspte gember

1 tomaat

peper en zout

ketjap manis (zoet)

1 eetlepel kokosolie

1 blaadje limoenblad

Thuiskomen heeft een geur; de geur van Indonesië, de geur van mijn moeders restaurant, de geur van mijn jeugd.  Wat zij mij meegaf? Dat koken niet alleen gaat om het volgen van een recept, maar juist om het volgen van je neus, tong en hart. Dit recept is een combinatie van mijn moeders kennis van de authentieke Indonesische keuken en mijn Hollandse inslag. En het smaakt overal en altijd: in de desa tussen de rijstvelden, aan de gedekte tafel in het restaurant, maar ook in de achtertuin in de Pijp.

Bereiding

Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperzieboontjes. Halveer de boontjes en kook ze ca. 5 minuten. Snijd ondertussen de lombok in dunne reepjes (heb je kinderen of wil je minder pittig, laat de pitjes weg), pers de knoflook, rasp de gember en versnipper de rode uien en tomaat.

Verhit de kokosolie in de wok en roerbak de lombok, knoflook, gember, ui en limoenblad 1 minuut. Voeg de afgegoten boontjes met de tomaat toe en roerbak nog twee minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper, zout en ketjap manis. Voeg op het laatst de geschilde appelstukjes erdoor, zodat die zijn frisse, knapperige bite behoudt. Heerlijk met pandan rijst en zelfgemaakte ijsthee van limoen, gekneusde munt, en veel, heel veel ijs.

Selamat makan!

– Ruben Dingemans –

 

Recent Projects