Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies

4. Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies.

Voor dit recept ben ik even lekker los gegaan in de Chinese supermarkt.

Er zijn een paar plekken waar ik graag kom om budget te shoppen en dit zijn: de Dappermarkt, de Turkse winkels in de Javastraat, de Bazaar in Beverwijk (al kom ik daar tegenwoordig nooit meer… toch weer eens doen!) en de Chinese supermarkt dus. We hebben hier in Amsterdam de enorme luxe dat we meerdere grote Chinese toko’s hebben. Natuurlijk rondom de Zeedijk, ook wel bekend als Chinatown, maar ook bij Amsterdam Duivendrecht. De allergrootste supermarkt zit tegenover de Makro, op een industrieterrein. Hij heet ‘Wah Nam Hong,” en er zit ook een filiaal aan de Zeedijk.

 

Noodles

 

Wat heb je nodig voor twee porties?

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels sojasaus (ik gebruik Kikkoman Less Salt, maar any soy sauce will do)
  • 1 klein pepertje (hier uit een mix met allerlei pepertjes voor 95 cent. Ik kan voorlopig vooruit!)
  • een half blok tempeh (ik kocht een groot blok voor rond de 1,50. Hier kan ik dus twee keer van eten)
  • 1 rode paprika
  • bosuitjes (zoveel als je wilt)
  • 1 komkommer
  • taugé (met de zak die ik gekocht heb kan ik dágenlang taugé eten als ik dat wil ;))
  • eventueel: babymaïs (dat vond ik een lekker ‘luxe’ toevoeging)
  • een handje ongezouten pinda’s
  • Noodles (ik koos voor Udon noodles, die gemaakt zijn van boekweitmeel. Het zijn 4 porties voor 1 euro 50. Daar kan ik dit recept dus ook weer twee keer mee maken)

Kan je lastig aan tempeh komen? Geen probleem, tofu kan ook! En houd je daar niet van? Dan voeg je gewoon extra pinda’s toe, voor de bite.

Wat moet je doen? 

  1. Snijd de tempeh in plakken en leeg deze in een stoommandje boven een laagje kokend water (in een pan.) Zorg ervoor dat de tempeh en het water niet met elkaar in contact komen. Stoom een paar minuutjes.
  2. Maak ondertussen de marinade van de sojasaus, 1 teen geperste knoflook en een fijn gesneden pepertje
  3. Snijd de gestoomde tempeh (kijk uit: heet!) in dunne repen en leg met de marinade in een kom. Laat even staan.
  4. Kook ondertussen alvast de noodles volgens de instructies op de verpakking.
  5. Snijd de rode ui fijn en fruit deze in een drupje (sesam-)olie in een wokpan
  6. Voeg de tempeh aan de gefruite ui toe en begin met wokken.
  7. Snijd de bosui, paprika en komkommer (in halve maantjes) en voeg toe aan de ui en tempeh. (houd je niet van warme komkommer? Serveer hem dan koud op het gerecht. Ook lekker!
  8. Voeg nu de babymaïs en de taugé toe en wok het geheel nog een paar minuutjes.
  9. Giet de noodles af, schep deze in een kom en leg het groente-tempehmengsel hier bovenop. Top af met pinda’s.
  10. Serveer met sla en koude komkommer. That’s it, honeybees!

 

Bekijk hier alle groenterecepten uit de top10 van de Groene Meisjes.

Recent Projects