November: Flespompoen

Foto: Ruben Dingemans

Foto: Ruben Dingemans

AAARGH!!! Bebloede gezichten, afgehakte ledematen, hysterische heksen en uitgesneden hoofden; met Halloween vers achter de kiezen en de herst volop in kleur, is de groente van de maand snel gekozen: pompoen!

FLESPOMPOEN

Iedereen kent wel de gewone pompoen. Maar ja. Gewoon is zo…… gewoon. Ik ga persoonlijk liever voor de flespompoen, oftewel de butternut squash. Het is de Engelse benaming waar mijn voorliefde voor deze flesvormige vrucht met harde schil vandaan komt. Met zijn zachtzoete, nootachtige smaak, is deze kanjer voor mij favoriet in de keuken.
Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze groente in Kaapstad. “If there’s no butternut squash soup on the menu, it’s not an authentic South African restaurant”, aldus de Zuid-Afrikaanse chef Nicolas Smallberger. Met z’n romige smaak en volle bite, was ik een instant fan van de flespompoen.

De flespompoen is zowel familie van de komkommer als van de meloen. Maakt dat deze herfstbol nou fruit of groente? Het is makkelijk te herleiden: in de supermarkt ligt ie netjes tussen de andere, inderdaad… groenten.
Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Guatemala en Mexico, maar doet het ook prima in het Nederlandse klimaat. Hij wordt hier dan ook volop geteeld en is bijzonder populair onder biologische telers.

TUINJUWEEL

Dit jaar heb ik de flespompoen zelf proberen te kweken. Ik was helaas te laat begonnen, maar de aanzet belooft veel moois voor volgend jaar. Vanaf half april kun je de zaden binnen voorkweken, buiten na 15 mei. Met zijn kronkelende holle stam en grote, gele bloemen, is de flespompoenrank een spannende en lekkere aanwinst in de tuin.

IN DE KEUKEN

Vanwege het ontbreken van een draderige structuur, wat je vaak bij andere pompoensoorten ziet, is de flespompoen een veelgebruikte groente in de keuken. Ook vanwege zijn veelzijdigheid is deze kalebas geliefd; je kan ‘m grillen, bakken of, zoals gezegd, tot soep maken.

DE ZADEN

Pompoenpitbrood. De naam alleen al klinkt übergezond. En dat is ‘t ook. Pompoenpitten zitten boordevol vitamine E, fosfor, magnesium, ijzer en koper. Tevens hebben ze een antischimmel, antibacteriële en antivirale werking. ‘t Is maar dat je ‘t weet.

Ik heb Indische roots, dus kan het bijna niet anders dat ik er altijd een Oosterse twist aan geef, wat zich makkelijk laat vertalen naar: gooi overal lekker rawit (rode peper) doorheen. Zo ook door de flespompoengerechten!

Sommige mensen laten de groente liever liggen, omdat het snijwerk zo’n hels karwei is. Tip van moeder Lily, niet geheel toevallig tevens chefkok: snijd de flespompoen met een goed koksmes in ringen door. De schil kan je vervolgens makkelijk om de platte ringen afsnijden. Mam, bedankt!

Butternut squash soup: vul de pan tot iets boven de gesneden blokjes met water en kook ze tot je met een vork in de blokjes kan prikken. Peper, zout en natuurlijk rawit naar smaak toevoegen. Pureer vervolgens tot een romige massa, schep op een soepbord en top af met in ijscitroenwater gewassen taugé en verse koriander. Ik houd van crunchy, dus strooi er ook wat krokant gebakken biologische spekblokjes doorheen.

Lekker wokken: snijd dikke frietrepen van de pompoen en bak ze gaar in pure (dus geurende) kokosolie samen met gember en rawit. Blus af met citroensap, voeg peper en zout toe en gooi er op het laatst grofgesneden lenteui doorheen. Scheutje sojasaus erover, et voilá!

Ik kan zo nog een aantal recepten typen, want je kan eindeloos variëren met de flespompoen! De volle smaak behoeft geen kookroom, want hij is al romig genoeg van zichzelf. Scheelt weer in calorieën. De vezels vullen de maag goed en zijn ook nog eens gezond. Hij is lekker als soep, als friet, maar ook in een ovenschotel en verrast telkens weer. Hij is gewoon vet lekkâh! Had ik al gezegd dat ik fan ben? Maar echt!

Hartelijke herfstgroet,
Ruben Dingemans

https://twitter.com/RubenDingemans

VariatieKeuken @Twitter