Workshop Koken met groente – Fresh in de Les

Workshop Koken met groente – Fresh in de Les

20140513_153940 10.11.18

De workshop
Op Dinsdag 13 mei 2014 werd de workshop koken met groente door Variatie in de keuken georganiseerd. De workshop stond in het teken van groente waarbij verschillende lekkere gerechten gemaakt werden. Tijdens de workshop werd van de deelnemers de kennis getest door middel van de welbekende Grote Gewogen Groene Groente Kwis, er werd een korte maar lekkere demonstratie gegeven door Nerissa Haak van Restaurant Radijs en uiteindelijk gingen de deelnemers zelf aan de slag in de keuken met allerlei lekker gerechten met groente in de hoofdrol.

De Grote Gewogen Groene Groente Kwis
Voor de workshop kon iedereen zich inschrijven. De inschrijvingen werden geregeld door buurtcoördinator Marco de Ridder. Er waren in totaal 10 personen die meededen met de workshop. De workshop ging van start met de Groente Quiz. Tijdens deze quiz moesten de deelnemers gaan bedenken wat de kooktijd is van de verschillende groente, hoeveel gram je eigenlijk nodig hebt om 200 gram over te houden en wat het seizoen van de groente is. Iedereen ging goed van start maar kwam er later achter dat het toch lastiger was dan gedacht om de juiste hoeveelheden in te schatten.

De demonstratie
Nerissa van restaurant Radijs gaf een demonstratie over hoe zij groente verwerkt in haar ontbijt. Nerissa vertelde: “door mijn drukke werk lukt het mij niet om mijn dagelijkse hoeveelheid groente binnen te krijgen. Maar door het ’s ochtends toe te voegen aan mijn smoothie kan ik gemakkelijker aan de 200 gram komen”. Er werd een bieten sinaasappel munt smoothie en een spinazie griekse yoghurt banaan mango smoothie gemaakt.  Sommige deelnemers waren vooraf een beetje sceptisch. Ze vonden het maar raar ”groente in een smoothie”. Maar nadat ze het geproefd hadden vonden ze het toch lekker. Vooral de smoothie met spinazie vonden ze lekker en fris.

20140513_153102

Koken met groente
Toen was het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan. In totaal werden er zes verschillende gerechten gemaakt; een bloemkoolpizza, een worteltaart, een courgette brownie, een preisoep, een kropslasoep, een couscous en heerlijke springrolls. Iedereen koos een plek en ging snel aan de slag. Alle gerechten werden op verschillende manieren bereid. Als allerlaatste werden de springrolls gemaakt. Hierbij had iedereen zijn eigen taak en was het leuk om te zien dat er veel samengewerkt werd. Uiteindelijke werden alle gerechten in een uur gemaakt en kon om 18:00 iedereen aan tafel. Alle deelnemers mochten ook hun partner of kinderen uitnodigen om gezellig mee te eten. Iedereen vond de gerechten lekker en vooral de soepen waren in trek. 

20140513_175050 10.11.11

Nadat de gerechten opgegeten waren kregen de deelnemers allemaal het receptenboek mee naar huis en gingen ze  tevreden naar huis.

Wij willen Gemeente Amsterdam Stadsdeel West bedanken voor de mogelijkheid om de workshop te ontwikkelen, de Mall club rainbow voor de locatie, Nerissa Haak voor haar inzet tijdens de workshop, de deelnemers voor hun enthousiasme en Dirk van de Broek en Albert Heijn voor de gesponsorde producten.