Hé, kun je dat eten?

Wildpluk wandeling door Eetbaar Park Den Haag
(door: Linda Adrichem)

Je denkt er eigenlijk nooit over na, maar zodra je een paar stappen buiten de deur zet, valt er allerlei lekkers te oogsten. Heel veel wilde planten kunnen namelijk gewoon gegeten worden, en de meesten zijn nog smakelijk ook. Om ons meer te leren over dit ‘bermgrazen’ organiseert bosbaas Edwin Cornelissen wekelijks wandelingen door het Zuiderpark in Den Haag. Als seizoensgroente adept moest ik me hier wel voor inschrijven, want wat is er nou duurzamer dan een verse oogst op loopafstand van je eigen huis?

Zo beland ik op een zonnige zondagmiddag in Eetbaar Park Den Haag. Na een korte introductie over de do’s en don’ts van het wilde oogsten gaan we meteen op pad om te ruiken, voelen en natuurlijk proeven. Zo proeven we Klein Hoefblad, waarvan vooral de jonge bladeren erg lekker zijn. Ook smikkelen we van Perzikkruid en Vogelmuur, twee onkruiden die het goed zullen doen in een salade. Of wat dacht je van Zevenblad, dat fijne onkruid dat binnen twee zuchten je hele tuin overwoekert? Voortaan kun je deze pestkop lachend oogsten om er bijvoorbeeld een lekkere Pesto van te maken.

Bosbaas Edwin vertelt gepassioneerd over alle planten die we onderweg tegenkomen. Leuk is ook dat hij ons echt aanmoedigt om overal even van te proeven. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is best een beetje bevreemdend om een stukje distelblad tussen je tanden te vermalen. Of een madeliefje. Ergens in mij zit toch een diepgewortelde overtuiging dat deze plantjes als ‘oneetbaar’ gecategoriseerd dienen te worden, waardoor ik echt een drempel over moet. Maar eenmaal uit mijn comfort zone, blijkt dat veel plantjes eigenlijk heel lekker zijn.

Ook legt Edwin uit op welke verschillen we moeten letten om de planten van elkaar te onderscheiden. Zo lijken Hondsdraf en Look-zonder-look op het eerste gezicht enorm op elkaar, maar valt bij nadere inspectie op dat Hondsdraf een beetje harig is en Look-zonder-look veel meer nerven heeft. Tevens ruiken ze totaal verschillend als je ze met je vingers kneust. Niet onbelangrijk, want in sommige gevallen kunnen vergissingen fataal zijn. Helemaal als je ook graag wilde paddenstoelen op je bord wenst. Toch wordt dit in de loop der jaren steeds eenvoudiger, aldus Edwin. Hij vergelijkt het graag met hondenrassen. Iemand die nooit in aanraking komt met honden zal moeite hebben met het onderscheiden van een Herdershond en een Bouvier, maar voor het geoefende oog is dit een koud kunstje. Zo is het ook met paddenstoelen. Op een gegeven moment weet je precies waar je op moet letten.

Mocht je redelijk op safe willen spelen, dan kan je het best beginnen bij de Boleten. Deze paddenstoelensoort, waar Eekhoorntjesbrood ook onder valt, heeft aan de onderkant allemaal kleine gaatjes. Bijna alle Boleten zijn eetbaar. Daarnaast schijnen de niet eetbare varianten eenvoudig herkend te kunnen worden, waardoor de kans op een vergissing klein is. Toch kan ik me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat de consumptie van wilde paddenstoelen voor een noob als mijzelf een hachelijk avontuur is.

Wie liever wat minder risico neemt, kan beginnen in zijn eigen grasperk. Van Paardenbloemen, Madeliefjes en Klavertjes alleen al kan je een overheerlijke salade maken en ook Harig Knopkruid, Barbarakruid en Melkdistel zijn eetbaar. Voor de meeste planten geldt wel: de jonge blaadjes zijn lekkerder dan de oude en niet alle planten zijn lekker als ze in de bloei staan. Dit geldt overigens niet voor Harig Knopkruid; daarvan valt juist aan te raden om de bloemetjes te consumeren, net als bij de Madelief en Paardenbloem. Ik zie meteen allemaal vrolijke, gekleurde salades voor me. Of een eetbare bloemenketting. Maar ook diverse rauwe stamppotjes en roerbakgerechten ontspruiten aan mijn fantasie. Of vlierbloesem pannenkoeken. Wat een rijkdom, zo’n moestuin die tot aan de horizon reikt! Nog een kleine disclaimer: let er tijdens het plukken wel op dat je de honden-uitlaat zones mijdt.

Recept van Edwin: wilde brandnetelsoep
Om je alvast wild enthousiast te maken voor het wildplukken, heeft Bosbaas Edwin zijn lievelingsrecept voor ons geselecteerd:

Benodigdheden:
–       1 ui
–       1 prei
–       2 tenen knoflook
–       3 aardappels, geschild
–       tas jonge brandneteltoppen
–       3 liter groentebouillon
–       klontje roomboter
–       room

Bereiding:
Overgiet eerst de brandnetels met een flinke scheut kokend water. Snij ze vervolgens in kleine stukjes. Bak ondertussen in de soeppan de prei ui en knoflook in wat olie of boter. Giet nu de bouillon, aardappels en brandnetels erbij. Klontje roomboter erbij. Laat het geheel een half uur koken en pureer het met een staafmixer. Naar smaak room, peper en zout toevoegen.

Meer weten over eetbare wilde planten?
Klik hier om naar de Facebook pagina van Bosbaas Edwin te gaan.
Klik hier voor de website van Eetbaar Park Den Haag.

Op zoek naar meer bijzondere recepten?  Bekijk ook de pagina’s recepten en seizoensgroente.