Wereldberoemde Franse sterrenkok Paul Bocuse (91) overleden

De wereldberoemde Franse topchef Paul Bocuse, ook wel ‘Monsieur Paul’ genoemd (1926-2018), was een van de belangrijkste chefkoks die het imago van de Franse keuken over de rest van de wereld heeft weten te verspreiden. Hij was onder andere uitbater van zijn eigen restaurant L’Auberge du Pont de Collonges, oprichter van talloze andere restaurants in en rond Lyon en in het buitenland en auteur van kookboeken. Sinds 1965 kreeg zijn restaurant L’Auberge du Pont de Collonges in de buurt van Lyon drie Michelinsterren toegewezen en die werden altijd behouden. In dit beroemde restaurant overleed hij op 91-jarige leeftijd. De kok kampte al jarenlang met hartproblemen en leed aan de ziekte van Parkinson.

Bocuse kan gezien worden als de eerste chef die een wereldster werd. Hij was een van de grondleggers van de ‘Nouvelle Cuisine’, waarmee hij alle regels van de Franse keuken veranderde. Tot dat moment was de Franse keuken een ‘zware keuken’: veel, vet en overdadig. Bocuse bracht meer groente, lichte en verse ingrediënten in de keuken. Groente moesten volgens hem kort gekookt worden en alles moest vers en van topkwaliteit zijn.

De stijl van Bocuse kan in één woord beschreven worden als onveranderlijk. Volgens president Macron waardeerde Bocuse niet alleen de traditionele kooktradities maar ook de vernieuwing daarvan. “Of het nu in een hedendaagse of achttiende eeuw wordt geserveerd, het belangrijkste is de liefde voor een goed stuk werk”, vertelde hij Le Point.

Bocuse had veel leerlingen en was een groot voorbeeld voor veel chef-koks. Nog steeds zal zijn gedachtegang en werkwijze een grote inspiratiebron zijn voor jonge chefs. Bijzonder, dat hij zo lang een voorbeeld is gebleven voor de wereldkeuken.