Persbericht: Restaurant Allure en Restaurant Oker winnen 48H Chef’s Challenge 2014!

Amsterdam, 21 augustus 2014 – Chef-kok Terry Priem en sous-chef Frank van Rijsbergen van restaurant Allure uit Rotterdam en chef-kok Ted van Dissel van restaurant Oker uit Den Haag hebben in hun stad de eindwinst gepakt in de 48H Chef’s Challenge 2014. Beide chefs winnen een workshop bij tweesterrenchef Menno Post van restaurant De Bokkedoorns** uit Overveen. Afgelopen week heeft stichting Variatie in de Keuken in twee dagen tijd 30 restaurants in Rotterdam en Den Haag overvallen met een  groentebox van partner Dutch Specials. Chef-koks van deze restaurants werden uitgedaagd om binnen 48 uur een voorgerecht te maken met de ingrediënten uit de box. Uiteindelijk werden er 14 gerechten binnen de vastgestelde tijd van 48 uur ingezonden en hebben ruim 1.600 Facebookgebruikers gestemd op hun favoriete gerecht.

De challenge

Nieuw ten opzichte van de editie van vorig jaar waren het verkorte tijdvak voor de chef-koks  (van 72 naar 48 uur), het bepalen van vier finalisten (twee per stad) en het daadwerkelijke proeven van hun gerechten. De ingezonden gerechten moesten aan drie eisen voldoen: minimaal 50% van het bord moest uit groente bestaan en de chefs moesten minimaal 3 ingrediënten uit de box en maximaal 3 ingrediënten naar eigen keuze gebruiken.

Het winnende gerecht uit Rotterdam van restaurant Allure

Het winnende gerecht uit Rotterdam van restaurant Allure

De finalisten

Via de Social Media kanalen van Variatie in de Keuken kon er op de verschillende gerechten worden gestemd. De vier gerechten met de meeste likes & shares zijn door de jury, bestaande uit Loethe Olthuis (journaliste bij o.a. De Volkskrant) en Joris Heijnen (directeur van Variatie in de Keuken) geproefd. Vervolgens is er per stad één winnaar bekend gemaakt.  Joris Heijnen was positief verrast door het hoge bereik van de bliksemactie. Met de like & share-actie werden uiteindelijk maar liefst 37.328 mensen bereikt. “Ook de chef-koks waren erg enthousiast over het flitsende karakter van de challenge en de spanning die de verkorte tijdsduur met zich meebracht”, aldus Heijnen.

Rotterdam

De finalisten uit Rotterdam waren chef-kok Peter van der Winden van restaurant MOOII en chef-kok Terry Priem van restaurant Allure. Door beide heren werd veel aandacht besteedt aan de invulling van het gerecht, maar de grote verscheidenheid in bereidingswijzen van de gebruikte ingrediënten en de combinatie van smaak en textuur van de ‘Ratatouille 2014’ van Terry Priem gaven uiteindelijk de doorslag. De jury was het unaniem eens: “Alles aan dit gerecht klopte en de vele kooktechnieken waren perfect uitgevoerd. Dit gerecht zou absoluut niet misstaan op de kaart van een sterrenrestaurant”, aldus Loethe Olthuis.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Het winnende gerecht uit Den Haag van restaurant Oker

Den Haag

De finalisten uit Den Haag waren chef-kok Ted van Dissel van Restaurant Oker en Jeffrey Verschoor van Restaurant – Bar UNO. Met respectievelijk een ‘Tempura van courgettefleur gevuld met geitenkaas’ en een ‘aubergine lasagne tri colore’ maakten beide chefs het de jury alles behalve makkelijk. De creativiteit en de gewaagde ingrediëntencombinaties van chef-kok Ted van Dissel zorgden er uiteindelijk voor dat zijn restaurant de winst van de stad Den Haag heeft gepakt.

Over Variatie in de Keuken

Variatie in de Keuken zet groente in de hoofdrol en inspireert mensen gezond en duurzaam te koken. Naast succesvolle campagnes als de professionele kookwedstrijd ‘VariatieChef van het Jaar’ ontwikkelt zij een veelheid van projecten, deels op eigen initiatief en deels in opdracht van derden. De projecten variëren van onderzoek naar consumentengedrag en producteigenschappen tot de ontwikkeling en uitvoering van campagnes voor de promotie van groente en voor bewustwordingscreatie over gezonde en gevarieerde voeding. Zij ondersteunt ook bedrijven en professionals in de voedingsbranche en horeca bij het gebruik van groente. Zo zijn er inmiddels meer dan 350 professionele koks getraind en projecten uitgevoerd voor Wageningen UR, Van der Valk, ROC, Rabobank, PwC en TEDx. Voor meer informatie zie www.variatieindekeuken.nl.

NOOT VOOR DE REDACTIE
(Niet bestemd voor publicatie)

Voor foto’s, zie: www.flickr.com/photos/pitchpr/sets/72157646247151937/
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting Variatie in de Keuken
Joris Heijnen
Tel: 020 260 02 06
Email: joris@variatieindekeuken.nl

Pitch Communicatie & PR
Robert Verhoeven
Tel: 020 468 33 48
Email: robert@pitchpr.nl