Persbericht: Jonnie Boer: “Restaurants De Lindehof en Mazie allebei titel VariatieChef 2014”

Landelijke vega prijs voor horeca naar chefs

Jermain de Rozario en Takis Panagakis

 

Zwolle, 27 augustus 2014 – Zojuist heeft Jonnie Boer twee chefs ex aequo bekroond met de titel VariatieChef van het Jaar 2014. Zowel restaurant Mazie in Den Haag als restaurant De Lindehof in Nuenen sleepten de hoofdprijs in de wacht. De jury koos unaniem voor deze opmerkelijke oplossing bij een professionele kookwedstrijd. De winnende gerechten van deze prestigieuze wedstrijd voor groenterijk koken heten Land meets sea, east meets west (Mazie) en Vegetarische Rendang van Mama (De Lindehof). Beide chefs winnen hiermee een stage van één week bij De Librije in Zwolle en één jaar lang gratis groente van Dutch Specials. Dit jaar was de vakjury zeer positief verrast door het hoogste niveau tot nu toe.

WinnaarVariatieChef2014

Twéé VariatieChefs in 2014:

Voorzitter Jonnie Boer gaf aan iets dergelijks nog nooit te hebben meegemaakt: “Er was gewoon geen keuze mogelijk, hadden we dit wel gedaan had ik vannacht niet kunnen slapen”. Over het gerecht van De Lindehof, de vegetarische Rendang zei Boer: “Een van oorsprong Indisch vleesgerecht dat normaal gesproken met waterbuffel bereid wordt, krijgt hier een totale make-over. De specifieke geur en smaak zijn goed behouden gebleven, het gerecht geeft een fantastische pittige smaakbeleving. Over de Land meets sea, east meets west van de van oorsprong Griekse chef van Mazie:  “Een gerecht dat je blijft proeven, beweegt golvend als de zee van de ene smaak naar de andere, het wordt nooit saai. Een smaakvolle basis van een gewone aardappelsalade gecombineerd met smaakvolle elementen uit alle windstreken.”

 
‘Land meets sea, east meets west’ 
    WinnendeGerechtVariatieChef2014_Mazie
‘Vegetarische Rendang van Mama’ 
WinnendeGerechtVariatieChef2014_DeLindehof

Prestigieuze vakjury

De jury bestond dit jaar uit culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf, tv-presentatrice en ster-vegetariër Antoinette Hertsenberg, tv-persoonlijkheid Marijke Helwegen én juryvoorzitter Jonnie Boer. Joris Heijnen, initiatiefnemer van Variatie in de Keuken was zeer tevreden over de samenstelling van de jury. “Alle juryleden zijn bekende namen in de groenterijke, culinaire business. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de winnaars, die door dit zeer ervaren proefpanel zijn gekozen, zich met recht VariatieChef van het Jaar 2014 mogen noemen.”

JuryVariatieChef2014_1

Meer groente in alle markten 

De jaarlijkse finale voor professionele chefs is al jarenlang het paradepaardje van ‘Variatie in de Keuken’. Hiernaast richten zij zich op het stimuleren van groentegebruik in de food- en retailindustrie en zelfs in aandachtswijken. Zo worden er workshops gegeven in Amsterdam-West om ongezonde maaltijden gezonder te maken, bijv. door pizzabodems van bloemkool te maken of muffins van andere groenten. Verder loopt er een driejarig onderzoek samen met de Universiteit van Wageningen naar stimulering van groentegebruik en de invloed op consumentengedrag. De eerste resultaten worden dit jaar gepubliceerd.

De VariatieChef van het Jaar verkiezing 2014 is mede mogelijk gemaakt door: Dutch Specials, Koninklijke Horeca Nederland, Pitch Communicatie & PR, Jonnie Boer en Librije’s Atelier, HAS Hogeschool Den Bosch, Hogere Hotelschool Amsterdam ‘The Hague’, Alain Caron, Soenil Bahadoer, Maik Kuijpers, Christopher Naylor, Felix Wilbrink, Ico van Rheenen, Marijke Helwegen en Antoinette Hertsenberg.