Jong variatietalent boont op Peulenparade

Tekst en foto’s: Aukje van Bezeij, Tweede Stem

Bonen? Ze zijn goedkoop, voedzaam en zitten bomvol eiwitten. Goede studentenkost zou je denken, zeker als je om ideële of economische redenen het vlees een dag of langer wil overslaan. Toch is de boon ook in studentenkeukens maar matig populair. Onterecht!

Bonen zijn namelijk erg lekker. Vier chefs strijden vandaag om de ‘Beste Bonen’-prijs. Ze zijn jong, komen uit heel Nederland (Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Amsterdam), ze hebben iets met milieu en duurzaamheid en houden van lekker eten én koken.

bonen1

De jury onder leiding van Onno Kleyn, culinair journalist van de Volkskrant, heeft expres niet geluncht. Waar ze op gaat letten? Op de bonen natuurlijk, of het lekker is en of het maaltijden zijn die je in een keuken van twee bij drie bomvol afwas goed kan bereiden.

Gerechten die op tafel komen zijn een kidneybonen salade met grapefruit en geitenkaas, zoetzure linzen met vis, een mousseline van knolselderij, appel en witte chocola (!),  ‘tover mie boon’ (toverbonen, mie en pinda’s – ook peulen!) en  groente-wraps met een houmous van witte bonen.

bonen2

De jury laat het zich smaken maar kan moeilijk kiezen tussen de “daar kan ik van blijven eten” salade van Victoria de Leeuw en de “waar iedereen blij van wordt” wraps van Halinja Ruiter. Dit gerecht is “erg gezond en barst van de groente”. De bijbehorende houmous “draagt dit gerecht (…) en het vult”. En dát gaat niet op voor de salade.

De enige vrouw in de jury, Dionne Zuijl (youth food movement), betitelt de salade van Victoria als een typische vrouwenmaaltijd. Jurylid Jim Jansen, hoofdredacteur van Folia, is man én naar eigen zeggen iemand die kan leven op salades. Toch gaat hij in het argument mee. De witte bonen en erwtjes in de groente-wrap winnen het daarmee van de kidneybonen.

BONEN-4

Winnares Helinja Ruiter is net afgestudeerd in milieukunde, eet overwegend plantaardig en heeft thuis nog veel meer recepten liggen die ze ooit in een kookboek gaat verwerken. Wordt vervolgd!?

De Peulenparade is een zes weken durende serie ludieke acties om de boon in restaurants, kantines en thuiskeukens eens anders op de kaart te zetten: een initiatief van Urgenda.

Wraps met Houmous van witte bonen

Recept van Helinja Ruiter

Ingrediënten:
Basis + groentevulling
4 wraps
1 prei
1 rode paprika
0,5 blik mais
250 gram doperwten uit de diepvries
100 ml. (soja)room
100 g. olijven
2 e.l. peterselie
peper + zout

Houmous van witte bonen
1 pot witte bonen
1 teen knoflook
sap van een halve citroen
1 el shoyu of andere soyasaus (geen ketjap)
1 el olijfolie
0,5 tl peper
zout

Bereidingswijze:
De ingrediënten van de houmous met de staafmixer mengen.
De ingrediënten voor de groentevulling even verwarmen in een pan.
Vlak voor het opdienen de wraps bakken in een koekenpan en deze vullen met de groente.

Op zoek naar meer bijzondere recepten?  Bekijk ook de pagina’s recepten en seizoensgroente.