Inspiratiedag 11 maart voor Landal Greenparks Koks

Inspiratiedag

Voor de chefs van Landal GreenParks was er op dinsdag 11 maart 2014 een inspiratiedag georganiseerd. ’s Ochtends hadden de chefs een workshop over het bereiden van de incourante delen van het MRIJ-rund. ’s Middags stond in het teken van de nieuwe Chef’s Challenge, waar het Diabetes Fonds en Variatie in de Keuken een presentatie over gaven. 

Ervaringen uit de praktijk

Na de aankondiging van de Chef’s Challenge gaf Joris een presentatie over voordelen en mogelijkheden van koken met meer groente. Ook deelde Joris zijn ervaring uit de praktijk die afgelopen jaren is opgedaan met de onderzoeken die de stichting heeft uitgevoerd en trainingen die gegeven zijn aan 300 koks van andere restaurants. Tijdens deze presentatie gaf hij ook een korte toelichting over hoe de stichting is gestart, wat er de afgelopen jaren bereikt is en wat de nieuwe missie van de stichting is. De chefs werden geïnspireerd om met lekkere, gezonde groente te koken. Alle chefs waren zeer geïnteresseerd. Ze waren vooral benieuwd naar de cijfers uit het onderzoek die laten zien hoe de inkoopmarge tot 23% kan stijgen wanneer je in een gerecht de helft minder vlees en het dubbele aan groente gebruikt. 

Foto_3InspiratiedagDe Grote Gewogen Groene Groente Kwis

Daarna begonnen we met het spectaculaire spel ‘De Grote Gewogen Groene Groente Kwis’. Tijdens deze quiz moesten de chefs inschatten hoelang je groente moet koken om de essentiële voedingstoffen te behouden en hoeveel groente je moet gebruiken om na de bereiding 200 gram groente over te houden. Linda liet verschillende groenten zien, zoals broccoli, aubergine, bloemkool, spinazie, prei, courgette, paksoi en roodlof. De chefs kregen een aantal minuten om tot het goede antwoord te komen. Bij het bespreken van de resultaten bleek dat het echt een eyeopener was hoe kort groente eigenlijk gekookt moet worden!

Toen was het tijd voor de prijsvraag. Wij hadden een mooie, grote schaal gevuld met verschillende producten van Dutch Specials. Dit was een prachtig kleurrijk groentefestijn. De chefs moesten raden hoeveel gram er op de schaal lag en voor hoeveel personen je hiervan kon eten. We kregen reacties van 1500 tot 3500 gram en van 6 tot 12 personen. Het juiste antwoord was 2250 en het was voor 11 personen. Het was een spannende strijd: twee personen zaten er ontzettend dichtbij. Uiteindelijk was het toch de kok van Landal GreenParks die er het dichtst bij zat. De winnaar kreeg de prachtige groene pannenlikker van Variatie in de Keuken, om de laatste lekkere restjes uit de pan te halen.

 

Foto_4inspiratiedagDe groenteteler aan het woord

Na de kwis vertelde Chris Noordam met grote passie over Dutch Specials. Chris had prachtige Dutch Specials meegenomen om te laten zien en iedereen keek vol bewondering. Chris liet ook nog even de wortels van frisée sla zien. Wat kunnen deze ontzettend lang worden!

Aan het einde van de workshop kreeg iedereen een goodiebag mee naar huis. Hierin zaten verschillende producten van Dutch Specials en een boekje zodat ze thuis alles rustig door konden lezen.

Wij vonden het hartstikke leuk om de chefs van Landal GreenParks meer over variatie – met groente in de hoofdrol – te vertellen. Wij kijken uit naar de gerechten die de chefs gaan maken!