Het Grote Groente Feestje

Het Grote Groente Feest, 16 september 2014, Columbusplein Amsterdam oud-west

In het kader van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht verzorgde Variatie in de Keuken het Grote Groente Feest voor kinderen in de basisschoolleeftijd uit Amsterdam oud-west in de actieperiode van Fresh in de Les eind september. Oud west is een wijk waar relatief veel kinderen met overgewicht kampen en gezonde voeding dus zeer welkom is. Dat bleek ook uit het enthousiasme van de kinderen.

Zeker 80 kinderen hebben meegedaan met de groente&fruit-quizzz, de groente&fruit-bingo en het appelhappen. Ook al moest het hele gezicht onder water om de appel klem te zetten en uit het water te kunnen vissen, de kinderen draaiden hun hand er niet voor om.

Bij de groente&fruit-bingo, die uitgevoerd werd door niemand minder dan Ruben Dingemans, bleken sommige soorten toch helemaal niet zo makkelijk herkend te worden. Courgette en komkommer bijvoorbeeld zorgden voor verwarring en foutieve Bingo-uitroepen. Maar ook de
doperwten en de spruitjes werden door elkaar gehaald. Het was een mooie manier om met de kinderen in gesprek te zijn over groenten. Welke vinden ze lekker en welke niet en waarom dan niet; ze hadden hun mening altijd wel paraat.

Het geblinddoekt proeven bij de groente&fruit-quizzz vonden sommige kleintjes wel wat spannend, zo merkte Estelle Dérby, die met haar jarenlange ervaring de kinderen op hun gemak kon stellen. Na de onverwachte smaak van witlof of venkel wilden ze toch maar liever de blinddoek weer af. Vanaf een jaar of zes ging het prima. De blinddoeken bleven op behalve om stiekem te spieken naar dat wat ze in hun hand hadden… De kinderen moesten geblinddoekt alle vijf de groentes en fruit soorten raden. De broccoli en bloemkool werd goed herkend. De witlof was wat onbekender, en ook niet zo geliefd qua smaak. De paprika ging heel goed. Zelfs de juiste kleur, groen/rood/geel, wisten de meesten geblinddoekt goed te raden. De venkel was lastig, drop werd wel geroepen, dat komt natuurlijk door de anijssmaak. Sommige kinderen wisten venkel wel maar dan was er nog de laatste moeilijke; mineola. Een kruising tussen een mandarijn en grapefruit en dat wist dan ook bijna niemand. Maar dat geeft helemaal niet belangrijker was dat iedereen het heerlijk vond. De doos met mineola-partjes was aan het einde van de middag binnen een paar tellen leeg gesnoept.

Variatie in de Keuken krijgt terug op een geslaagde dag. Wilt u dit ook bij uw kind op school? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente of direct met ons.