Groente op Shell Technology Day

Tekst: Aukje van Bezeij, Tweede Stem

Wat doet een berg groente in de hal van Shell? Dat was een goede start voor heel veel leuke gesprekken over groente, eten, duurzaamheid en smaak.

Op 6 juni j.l organiseerde Shell de jaarlijks terugkerende Technology Day (TD). Het thema van de dag is alternatieven voor duurzame fossiele brandstoffen. Naast duurzame energiewinning is er ook even aandacht voor één van ’s werelds belangrijkste energieverbruikers: de voedselindustrie. Volgens de cijfers van Shell is in Amerika die voedselindustrie verantwoordelijk voor maar liefst 15% van het energiegebruik (of CO2-uitstoot). Deze cijfers dateren uit 2007, maar met de bevolkingstoename is aannemelijk dat dit percentage alleen maar is toegenomen. Een beweging die het tij kan keren is vegetarisch eten. Een citaat uit het programmaboekje: ‘minder vlees eten is waarschijnlijk één van de meest effectieve persoonlijke keuzes die we kunnen maken om CO2 uitstoot te verminderen’. Daarom is de lunch vandaag vegetarisch en biologisch en wordt het woord gegeven aan biologische boodschappenbezorger Thijl Kerkx -recent verkozen tot ondernemer van het jaar – en onze eigen Joris Heijnen, die een toelichting geeft op de activiteiten en werkwijze van Variatie in de Keuken.

‘Minder vlees eten is waarschijnlijk één van de meest effectieve persoonlijke keuzes die we kunnen maken om CO2 uitstoot te verminderen’

Terwijl de TD-deelnemers nog luisteren naar verhalen over duurzaam eten, staan in de hal al grote groepen medewerkers zich te verbazen over de aanwezigheid van de bakfiets van Thijl en de berg groente in de entreehal van hun gebouw. Daarachter sta ik samen met Hans Beute, één van de cateringkoks van Variatie in de Keuken. Naast ons staat ook nog Maarten Romijn, met zijn fortune cooker: een op zonne-energie werkend kooktoestel.

shell collage

De bekende en onbekende groentes op onze tafel roepen vragen op en dat blijkt een prima opening voor gesprekken over lekker eten, al dan niet in relatie tot energie- en landverbruik. Wanneer Thijl en Joris zijn uitgesproken komen ook de TD-deelnemers langs. Een aantal laat zich verleiden om mee te doen aan de grote groentequiz. De prijs, een kookboek van Otto Lenghi, is inmiddels uitgereikt aan de gelukkige winnaar. De uitgedeelde folders leiden hopelijk tot nog veel meer inspirerende ontmoetingen tussen Shell-medewerkers en Variatie in de Keuken. Ik denk aan workshops, maar ook catering.

Food Facts & Figures
Hoe belastend voedselproductie is voor het milieu wordt in het programmaboekje op z’n Shells geïllustreerd. Het schema vertaalt de energie/brandstof die nodig is voor de productie van ongeveer 100 gram van een bepaald product, in kilometers die een auto met dezelfde hoeveelheid brandstof kan afleggen. Op een ons linzen, tomaten, melk, bonen of tofu rijden we de straat nog niet uit, maar op dezelfde hoeveelheid lams- en rundvlees kunnen we maar liefst tussen de 9 en 11 kilometer rijden. Opvallend is dat we ook op kaas ook nog 4,5 kilometer ver komen, met iets daarachter varkensvlees, zalm en pluimvee.
Het is altijd fijn om je eigen verhaal in de statistieken van een ander terug te vinden. Dank aan Shell, voor deze overtuigende en bevestigende cijfers.

food facts & figures