Duurzaamheidsadvies van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur

Wij Nederlanders moeten een stuk minder vlees gaan eten om onze bijdrage te leveren aan een beter milieu. Daarbij moet de overheid zich inzetten voor een beter milieu door de schijf van vijf aan te passen, het landbouwbeleid te wijzigen en voorlichting te verbeteren. Dit is een advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) dat dinsdag 3 april 2018 bekend is gemaakt.

De verhouding van de geconsumeerde dierlijke en plantaardige eiwitten is verschoven van 50/50 in de jaren 60 naar 70/30 op dit moment. De Rli pleit voor maatregelen om de verhouding te kantelen naar 40/60 in 2030, en daarna nog verder. ‘’ Dit is mogelijk en wenselijk vanwege de klimaatdoelstellingen. Binnen zo’n eetpatroon blijft er ruimte voor het eten (zij het met mate) van duurzaam geproduceerd vlees, zuivel en eieren’’, aldus de raad.

Om deze kanteling te bereiken moet wij Nederlanders dus minder vlees gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere vegetarische producten gaan nuttigen.

Volgens de Rli draagt de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot. Op dit moment veroorzaakt de veehouderij 10 procent van de totale uitstoot. Om dit te verminderen adviseert de Rli minister Schouten en staatssecretaris Blokhuis om een langetermijnbeleid vast te stellen, zodat de veehouderij weet waar die aan toe is. Ook stelt de Rli dat het vaststaat dat de veestapel kleiner moet worden en duurzaamheid meer aandacht moet krijgen. Een btw-verhoging op vlees zou de overheid moeten overwegen, volgens de Rli.

Het is niet enkel de taak van de veehouders om de uitstoot van de broeikasgassen terug te dringen. De consumenten hebben zelf een grote verantwoordelijkheid om duurzamer en gezonder te gaan eten, vindt de Rli.

De Rli is een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering en het parlement adviseert over duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur.