470.000 Meer Gezonde Levensjaren door Subsidie op Groente en Fruit & Heffing op Junkfood

Een besparing van maar liefst 470.000 levensjaren waarin mensen ziek zijn door ongezonde voeding en leefstijl, gelijkstaand aan een besparing van 2,5 miljard aan kosten in de gezondheidszorg. Eerste reactie: Doen!! Toch? Uit een rekenmodel dat is ontwikkeld door onderzoekers van de University of Melbourne blijkt dat wanneer groente en fruit iets goedkoper wordt, en junkfood duurder, dit een enorme besparing kan opleveren. Op basis van de (ongeveer) 22 miljoen inwoners van Australië, zou het 470.000 meer gezonde levensjaren voor de consument opleveren!

Wat zou jij ervan vinden als chips en frisdrank duurder wordt, maar je die rode paprika voor een prikkie kunt krijgen? Zou jij de zoete, vette, zoute producten laten liggen als dit duurder wordt? In Denemarken werd in 2011 al een vettaks ingevoerd, maar deze werd een jaar later alweer afgeschaft omdat er veel ophef over was. Tegenstanders vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met de voedingskeuzes van de burger. Maar zijn de accijnzen op sigaretten en alcohol dan ook bemoeienis; en waar ligt de grens? Is een vettaks acceptabeler wanneer er iets tegenover staat, zoals het goedkoper worden van groente en fruit?
Interessante vragen om over na te denken.

Of de uitvoering hiervan nu de toekomst wordt of niet, het enorme effect wat het teweeg kan brengen is zeker één van de doelen van de toekomst. Meer gezonde levensjaren voor de consument!!

Ben je benieuwd op welke specifieke bedragen de berekening is gebaseerd? Lees het hele artikel dan hier op foodlog.nl