Jonathan Karpathios: “Geen kok is beter dan zijn boer”.

Echt Eten’, het nieuwe kookboek van Jonathan Karpathios.Laatste import - 01Jonathan Karpathios kookt alleen met de producten waar hij de herkomst van kent.

Tijdens de presentatie van zijn nieuwe kookboek ‘Echt Eten’ zei Jonathan Karpathios: “geen kok is beter dan zijn boer”. Hiermee zette hij de toon van zijn filosofie als kok: je kunt pas goed, lekker eten koken als je met goede producten werkt en de boer kent. Jonathan gaat hierin ver, zo ver dat hij bijvoorbeeld naast zijn restaurant Vork & Mes in Hoofddorp een eigen groentekwekerij heeft met meer dan 200 soorten groenten, kruiden en bloemen. “Ik kon maar weinig onbespoten groenten en kruiden vinden, dus we zijn ze zelf gaan kweken. Het bijzondere daarvan is dat ik alles heel jong kan oogsten of iets juist kan laten doorschieten zodat ik met bloemen kan koken”, aldus Jonathan.

Jonathan haalt zijn voldoening uit het koken met producten waar hij de herkomst  van kent. Hij kookt volgens het 80/20-principe: 80% van de menukaart bestaat uit groente en slechts 20% bevat vlees of vis. Daarnaast is er een verrassingsmenu dat bestaat uit gerechten die hij maakt met wat er op dat moment is. Wat heeft de boer, wat heeft de visboer? Hij werkt bijvoorbeeld nauw samen met een visser die hem diezelfde dag belt wat hij gevangen heeft. “Ik probeer overal de tussenhandel er uit te laten”. Jonathan wil werken met producten die de tuin, natuur en de boeren hem direct geven. “De natuur laat zich niet leiden, maar bepaalt jouw menu”.

Het kookboek ‘Echt Eten’ is een ware lust voor het oog. Vol met prachtige foto’s van de natuur die Jonathan inspireert en zijn gerechten. Het bevat zijn favoriete recepten. Recepten die voor iedereen op ieder niveau toegankelijk zijn. Koken met  mooie producten en die helemaal tot hun recht laten komen zonder ingewikkelde bereidingstechnieken,  dat is ‘Echt Eten’ van Jonathan Karpathios.

‘Echt Eten’ is een uitgave van Karakter Uitgevers en kost € 29,95.