Groente van de maand

Variatie in de Keuken inspireert je graag om meer groente door telkens een groente van de maand in het zonnetje te zetten. Lees meer over de achtergrond van de verschillende groenten en ga aan de slag met onze recepten

Groente van de maand januari prei
Groente van de maand januari – prei

Die lange, bittere, ietwat saaie groente. Geschikt als milde variant van ui door je gerecht of als garnering over je culinaire uitspattingen. Maar prei in de hoofdrol? Toegegeven, dit was niet de eerste keuze als groente van de maand. En al helemaal niet om het jaar mee af te trappen. Waarom dan toch prei?

knollen en wortels
Groente van de maand februari – knollen en wortels

Februari is de maand dat er nog net geen frisse groene blaadjes van eigen bodem zijn en we eigenlijk wel genoeg hebben van knollen en wortels. “De magere weken”,  zo ving ik op in de wandelgangen van Tuinderij de Groenteboer. 

Veldsla groente maand
Groente van de maand maart – veldsla

De sla is groener bij de buren Veel van de gewassen die we tegenwoordig eten hebben hun herkomst van buiten Nederland: van de aardappel (Zuid-Amerika) tot kropsla (Zuid-Europa) en van de erwt (West-Azië) tot rabarber (China). Wat van ver komt is lekker tenslotte!

groente maand asperge
Groente van de maand april – asperges

9 april opent het Nederlandse aspergeseizoen, volgens jaarlijkse traditie op de tweede donderdag van deze maand. Zodra de grond een barstje vertoont, wordt met een speciaal mes de stengel gestoken. Deze mag niet zelf de kop opsteken, want…

Rabarber
Groente van de maand mei – rabarber

Rabarber is lid van de duizendknoopfamilie. De oorsprong van de plant ligt in het Himalayagebied en Zuid-Siberië. Niet verwonderlijk dat het gewas winterhard is, niet goed tegen warmte kan en zelfs een koude periode nodig heeft voor de groei.

Bloemkool
Groente van de maand juni – bloemkool

Bloemkool is een van de meest gegeten groenten in ons land. Het is een koolsoort uit de kruisbloemen familie en dan kun je denken aan boerenkool, broccoli, spruitjes, witte kool, Chinese kool, radijs en koolrabi.

Tuinbonen
Groente van de maand juli – tuinbonen

Tuinbonen, dikke duimen, boeren boxen, labbonen of Roomse bonen behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. In het Middellandse Zeegebied werden de toen nog kleinere zaden in 6000 voor Chr. al gegeten.

Suikermais
Groente van de maand augustus – suikermais

Tortilla’s, taco’s, nachos, polenta, popcorn, maizena, maïsstroop. Maïs is een gewas dat ver in de geschiedenis terug gaat. Net als rijst en andere granen komt het uit de familie van de grassen.

Venkel
Groente van de maand september – venkel

Je sluit je ogen… Langzaam dringt het frisse aroma je neus binnen… Je opent je mond en voelt een knapperige groente op je tong Je proeft een zachtzoete smaak met een vleugje anijs Onmiskenbaar…venkel!

Knolselderij
Groente van de maand oktober – knolselderij

Als de eerste knolselderij half september geoogst wordt, staat de herfst voor de deur. Het is een klassieker voor in de zelfgemaakte erwtensoep. Op de markt heb ik altijd klanten die daar dan direct zin in hebben. Waldorfsalade is een gouwe ouwe. 

flespompoen
Groente van de maand november – flespompoen

AAARGH!!! Bebloede gezichten, afgehakte ledematen, hysterische heksen en uitgesneden hoofden; met Halloween en de herst volop in kleur, is de groente van de maand snel gekozen: pompoen!

spruiten
Groente van de maand december – spruitjes

Op de markt Spruitjes roepen van alles op. Ze zijn geen allemansvriend, kennen echte liefhebbers, maar hebben ook ‘jeugdtrauma’s’ op het geweten. Op de markt raak ik dan ook zwaar vertederd van kleine kinderen die spruitjes lekker vinden.