Finalisten 2012

Finalist 1 – Regio Oost: Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater restaurant Bouwkunde in Deventer

 
 

De jonge koks wisten de jury te overtuigen met een gerecht dat bestond uit gekonfijte aardappel op Hollandaise met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes.

Finalist 2 – Regio Noord: Dennis Klompsma en Thomas Beekhuis van restaurant Villa Sasso in Haren


Het winnende gerecht, dat de naam Lente kreeg, bestond uit vier onderdelen. Het eerste gerecht was bulger met beemster XO met verschillende groenten, waarbij iedere soort zijn eigen bereiding had. Vervolgens een glas met verschillende bereidingen van tomaat, dat werd opgevolgd door een bordje met wortel, ui en aardappel in verschillende bereidingen. De winnaars sloten af met een klein gerechtje met spannende smaken.

Finalist 3 – Regio Zuid: Jean Thoma en Lotte Hamers van Restaurant Boerderij Aan Sjuuteeanjd in Schinnen

 
 

Een lauwwarme terrine van bonen met een kroketje van Alkmaarse gort en zeewier, speltbrood ravioli met noten, luiewijvenboon gevuld met vergeten groenten, kaviaar van maggi en kruidensla en een sabayon van geitenkaas.

Finalist 4 – Regio Zuid Holland: Tom Boere en Anton Schellingerhout van restaurant Intenz uit Rijnsaterwoude

 
 

Het gerecht genaamd ‘Smaak en emotie’ bestaat uit artisjok gekookt in water, citroen, knoflook, zout & laurier. Pecorino, warm schuim uit de kidde. Wortel als crème met sinaasappel en pernod. Daarnaast werd een krokantje gereserveerd van gegrilde brioche en knoflookolie, met kort gebakken beukenzwammetjes, gort als risottobereiding en kwartelei gepaneerd in hazelnotencrunch.

Finalist 5 – Regio Noord Holland: Wietse Koolstra en Dibert van der Veen van Café Restaurant Louter uit Amsterdam

 
 

Het winnende gerecht heet ‘Louter Lente’. Het gerecht bestaat uit geroosterde biet, asperges, zoet-zure venkel met vanille en een puree van zoete aardappel. Het gerecht staat net op de nieuwe kaart van Louter en er wordt zelfs nog aan geschaafd. Zo is laatst de vanille nog aan het gerecht toegevoegd.

Wilt u de winnende gerechten proeven? Dat kan tijdens de Variatie Dagen.