10 Onbekende groentesoorten

10 Onbekende groentesoorten

Originele groente uit de Nederlandse geschiedenis zijn in de supermarkt bijna niet meer te vinden. Daarnaast hebben mensen uit landen wereldwijd hun intrede gedaan en hun eigen voedselgewoonten meegenomen. Van de bijbehorende groentesoorten hebben wij vaak geen weet van wat ze zijn of hoe je ze moet eten. Er zijn zoveel meer groenten dan de supermarkten ons laten zien. Door de aanleg van moestuinen en deze geheimzinnige gasten te kweken op eigen land, kunnen deze onbekende of vergeten groente weer gegeten worden. Dit lijstje met 10 Onbekende groentesoorten zet 10 bijzondere en lekkere groente weer op de kaart. Zorg jij dan dat ze ook op jouw bord verschijnen?

  1. Fleskalebas
  2. Sopropo
  3. Meiraap
  4. Lamsoor
  5. Boomtomaat
  6. Pattison
  7. Smalbladige weegbree
  8. Wortelpeterselie
  9. Zeekool
  10. Schorseneren

 

1. Fleskalebas

Fleskalebas

Fleskalebassen, ook wel lauki genoemd, zijn meegenomen door de Hindoestanen uit India en worden met name in Azië en Suriname verorberd. De vorm en structuur lijkt een beetje op die van courgette. Je moet deze groente zelf met lekkere kruiden op smaak brengen. De fleskalebas heeft veel medicinale eigenschappen, want hij is goed voor de lever en de nieren, het hart en het immuunsysteem. Het toevoegen van de fleskalebas aan je dagelijkse eten patroon geeft je meer rust. Daarom is deze groente eigenlijk onmisbaar vandaag de dag.

2. Sopropo

Sopropo2

Sopropo is een vrucht met een bittere smaak en is onderdeel van de Surinaamse keuken. Daar maken ze er het liefst een puree van, die volstaat als een volwaardig groentebijgerecht. De sopropo werkt als fytotherapeutisch medicijn bij bloedvergiftiging en malaria. Door zijn bittere smaak wordt hij vaak omkleden met een rode peper. De combinatie van de sopropo met de hete peper, maakt deze groente een perfecte aanvulling bij een pittig gerecht.

3. Meiraap

Meiraap

De meiraap is een van de vergeten groenten. Maar in het voorjaar en de lente keer hij langzaamaan weer terug. Zo nu en dan is hij dan weer te vinden in biologische winkels of op de markt. De meiraap wordt ook wel knolraap genoemd en je kunt zowel het blad als de knol zelf eten. Ze zijn smaken lichtzoet en zijn zo lekker zacht en mals. Hierdoor moet de meiraap aan de vergetelheid worden ontrukt, want deze bijzondere groente is te lekker om in een hoekje te verstoppen.

4. Lamsoor

Lamsoor

 

Niet schrikken, want lamsoor is helemaal niet het oor van een lam. Zou hij daarom zo weinig aandacht krijgen? Lamsoor is een zilte groente, dat betekent dat het een zoutachtige groente is met een zoute smaak. Hierdoor hoef je tijdens het koken niets meer toe te voegen. Ook is deze groente in 5 minuten koken klaar om te serveren. Deze groente is in een handomdraai klaar voor meer variatie op je bord.

5. Boomtomaat

Boomtomaat

De zeer zeldzame boomtomaat groeit in een vijf meter hoge boom. Hij is vrijwel nooit op de groenteafdeling van Europese supermarkten te vinden. Slechts in een paar landen in Zuid-Amerika hebben bewoners rondom hun huis deze hoge boom staan, waarin de boomtomaten volop groeien. De smaak is erg bitter en daarom wordt vaak de schil eraf gehaald om de bitterheid te verminderen. Het vruchtvlees is geel, oranje of oranjerood en wordt vaak uit de tomaat gelepeld.

6. Pattison

Pattison

Deze familie van de courgette wordt ook wel prinsenmuts genoemd, vanwege de gelijkenissen met de vorm van deze groente. Het smaakpatroon van pattison is iets meer compleet en dat maakt deze groente bijzonder. Hij is daarnaast ook directe familie van de pompoen en een verre neef van de komkommer. Vanaf de 16e eeuw wordt pattison in Nederland gegeten onder de naam platte schildpompoen. Prinsenmuts, schildpompoen, deze familieman hoort thuis op een gevarieerd groenterijk bord.

7. Smalbladige weegbree

Weegbree

Als je deze wilde groente ziet dan kan je het je bijna niet voorstellen dat je het kan eten. De blaadjes van deze groente kun je fijn snijden en verwerken in een stamppot, salade of soep of zelfs blancheren. Smalbladige weegbree werd het laatst gegeten tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat in tijden van nood deze groente een goede manier is om te overleven. Waarschijnlijk is hij daarna op de achtergrond geraakt en hebben alleen de wilde groenteliefhebbers hem nooit in de steek gelaten. Hij is gezond, zit tot de nok vol met vitaminen en mineralen en helpt bij steken van de brandnetel of insectenbeten.

8. Wortelpeterselie

Wortelpeterselie

De wortelpeterselie heeft een wortel zo dik als een peen. Deze peterseliesoort ligt steeds vaker in biologische winkels, maar is gemakkelijk zelf te kweken in de moestuin. In de Indiase geneeskunde werd het gebruikt bij urineweginfecties en het is goed voor de lever, het gal en het bloed. Hij is verkrijgbaar van half september tot eind april dus hij kan vandaag nog op jouw bord liggen!

9. Zeekool

Zeekool

Zeekool is net zoals lamsoor een zilte groente. Je kunt hem blancheren of rauw eten. Zeekool brengt bechamelsaus naar een hoger niveau. Deze unieke groente is pas sinds 2008 in Nederland verkrijgbaar en wordt verkocht via een groothandel. Moeilijk te krijgen, maar daarom niet minder makkelijk te vergeten.

10. Schorseneren

Schorseneren

Tot voor de Tweede Wereldoorlog werd deze groente in grote getalen gegeten. Nu lijkt het een delicatesse en luxe product te zijn in sterrenrestaurants. Toch zijn ze zo nu en dan in de supermarkt te vinden. Schorseneren kan je het beste laten schrikken met kokend water voor dat je een poging waagt om ze te schillen. Deze hoogstaande groente heeft de bijnaam keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed, vanwege het kleverige melksap dat vrijkomt bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels. Het zouden ook tranen van blijdschap kunnen zijn, omdat deze lekkere groente een smaakvol gerecht compleet maakt!