10 Groente restaurants in Amsterdam

10 Groente restaurants in Amsterdam 

De Black Angus steak en gebakken coquilles op een menukaart zijn niet altijd een garantie voor een lekker en goed gerecht. Groente is deze rol langzaamaan aan het overnemen. Groente in allerlei kleuren, maten en vormen. Groente gekweekt in eigen kassen, uit de achtertuin of in volle bloei op een balkon. Het kan allemaal in Amsterdam en dan ook nog eens gegarandeerd de beste kwaliteit.

Kijk hieronder voor 10 groente restaurants in Amsterdam. Bezoek snel deze meest bijzondere, groenterijke plekken in Amsterdam, waar de broccoli, koolrapen en snijbieten centraal staan. Asperges en schorseneren hebben de hoofdrol in een gerecht. Het belooft een avond vol geblancheerde wortels en bloemkoolpuree. Wat wil je nog meer? 

  1. Restaurant de Kas
  2. Bolenius restaurant
  3. Restaurant Vermeer
  4. Restaurant Spelt
  5. BAK restaurant
  6. De Culinaire Werkplaats
  7. SLA
  8. L’Invite
  9. Marit’s Huiskamer
  10. Betty’s

 

1. Restaurant de Kas

Kas

Een kweekkas uit 1926 in het Frankendael park, tussen de Rembrandttoren en de negentiende-eeuwse gevels van de Watergraafsmeer, is omgetoverd tot restaurant en kwekerij. De koks in restaurant de Kas bereiden dagelijks verse gerechten met producten die het seizoen hen aanreikt. De eigenaar en oprichter van de Kas houdt het overzicht over de kwekerij. Dagelijks wordt de grond bewerkt en de mooiste kruiden en groente voor de keuken geplant, gewied en geoogst door hemzelf. Een restaurant waar enkel en alleen wordt genoten van de meest verse ingrediënten, die zijn geteeld en geoogst met respect voor de natuur.

www.restaurantdekas.nl

2. Bolenius restaurant

Bolenius2

Bolenius is genomineerd voor het beste groente restaurant van de Benelux, dus wat valt er verder nog te zeggen? Tussen grote kantoorgebouwen en architectonische woontorens in Amsterdam lijkt er weinig groente te zijn. Maar een voet over de drempel bij Bolenius laat dat beeld direct verdwijnen. Om de hoek van het restaurant zit een eigen moes- en kruidentuin verstopt, waardoor Bolenius over echte dagverse groente beschikt. De tuin is een zegen voor de chefs van Bolenius, omdat zij aan de woorden groen en duurzaam direct invulling kunnen geven. Er worden gerechten geserveerd met een mix van lokale ingrediënten, met de klassieke smaken van Amsterdam en ouderwetse specerijen. Allen met respect voor traditie en natuur.

www.bolenius-restaurant.nl

3. Restaurant Vermeer

Vermeer

In de keuken van restaurant Vermeer is elk moment van het seizoen terug te proeven. Elk gerecht is  een mozaiek van zuivere kleuren, geuren en smaken die onverwacht samensmelten tot een rijke  gastronomische sensatie. Er worden uitsluitend dagverse producten gebruikt. Groenten zijn een  essentieel onderdeel van het menu, die meestal ’s ochtends zijn geoogst en ’s middags tot een culinaire  verrassing gegaard. Je kunt hier eten ‘Van het land’. Deze collectie bestaat uit een weergave van het beste wat het seizoen ons te bieden heeft op die dag.

 www.restaurantvermeer.nl

 

4. Restaurant Spelt

LogoSpelt

Spelt is een van nature duurzaam oergraan en staat voor kwaliteit en authenticiteit. Bij spelt worden de gerechten ook gekenmerkt door spelt. Er is aandacht voor een eerlijke maaltijd, die wordt gecreëerd met alleen de puurste en meest verse producten van Nederlandse bodem. Bij spelt kun je eten met de seizoenen mee. Hierdoor proef je bij elke hap die je neemt de spannende smaken van verse Nederlandse producten. In restaurant spelt wordt er eer gedaan aan al deze mooie producten en zelfs de groente is terug te zien in het dessert.

www.restaurantspelt.nl

5. BAK restaurant
Bak2

Geen kaart, maar een wisselend weekmenu met de keuze uit een 4,5 of 6 gangendiner, ontstaan uit de meest bijzondere, kersverse producten. Eten bij restaurant BAK is niet zomaar eten, maar een ware beleving. Elk bezoek is een grote verrassing, want je weet nooit wat er die dag op jouw tafel zal verschijnen. Wel kun je stiekem op de website zien welke producten er in die week centraal zullen staan in je menu. Bij restaurant BAK worden unieke gerechten geserveerd met lokale, biologische ingrediënten. In die speciale gerechten nemen groente volledig het voortouw.

www.bakrestaurant.nl

6. De Culinaire Werkplaats  

CWerkplaats

Bij de Culinaire Werkplaats kun je na reservering aan tafel voor een 5 gangen eetinspiratie vol smaakvolle bijzonderheden. Eten en kunst komen hier samen en passen perfect bij elkaar. Bij de Culinaire Werkplaats, ook wel ‘het beste Benelux groenterestaurant in 2011’, wordt het bord van de toekomst gecreëerd. Op dit bord verdwijnt de rol van de vis en het vlees naar de achtergrond. De ingrediënten die worden gebruikt moeten voldoen aan de volgende criteria: diervriendelijk, kleinschalig of biologisch geteeld, fairtrade, seizoensgebonden en afkomstig uit de nabije omgeving. Elke maand een wisselende menukaart zorgt voor telkens een nieuwe, bijzondere eetinspiratie.

www.deculinairewerkplaats.nl

7. SLA

Bij SLA hebben ze een missie. Namelijk het bereikbaar maken van gezond en duurzaam eten voor zoveel mogelijk SLAmensen. Ze hebben heerlijke gezonde salades, maar ook soepen en smoothies, en inspireren door een omgeving te creëren waar pure voeding centraal staat. Ook houden ze bij SLA rekening met allergieën. Hun recepten zijn grotendeels glutenvrij en ze gebruiken geen koemelk of geraffineerde suikers. Ook kun je je eigen salade samenstellen. Je kunt SLA herkennen aan de kas-vorm.

www.ilovesla.com

8. L’Invité

linvite2

Door de variëteit, creativiteit en kwaliteit van de gerechten is L’Invité een droom voor elke vegetariër. Iedere  denkbare groente wordt hier op elke mogelijke manier bereid en gecombineerd in verschillende gerechten.  De ene dag staat de biet centraal tijdens voor-, hoofd- en nagerecht en elke bereiding heeft zijn eigen  smaakbeleving. De volgende dag staat de paprika in de schijnwerpers en elk gerecht wordt aangepast aan het  seizoen van dat moment.

www.linvitelerestaurant.nl

9. Marit’s Huiskamer

Martis

Bij Marit’s Huiskamer in Amsterdam Oost is het letterlijk thuiskomen. Hier bevindt zich niet alleen een eetgelegenheid, maar er wordt ook echt gewoond. Talrijke groentegerechten worden met aandacht en liefde bereid. Er is oog voor detail en groente wordt geserveerd in al haar uitbundige eenvoud. Dagverse, kleurrijke en pure groente in alle kleuren, maten en vormen. Allemaal afkomstig van tuinder Theo uit Noord-Holland en ze lijken zo uit de achtertuin te komen. In deze huiskamer vol groente wil je niets liever dan thuiskomen.

www.maritshuiskamerrestaurant.nl

10. Betty’s

Betty

Vegetarisch restaurant Betty’s kookt zonder vlees, vis en eieren. Een wisselend driegangen verrassingsmenu wordt bereid met verse groente vol smaak, geur en karakter. De recepten zijn ontstaan tijdens reizen over de hele wereld of ontmoetingen met mensen die hun eigen producten zelf verbouwen. Alle heerlijkheden die in Betty’s te ruiken en te proeven zijn komen dan ook van deze bijzondere mensen en plekken, zoals de wilde olijfolie en olijven uit Lachanda. Allemaal speciaal geselecteerd voor Betty’s.

www.bettys.nl